НОВИНИ

70 години от разделянето на Индия и Пакистан

Пакистански граничари почерпиха индийските си колеги на контролно-пропускателен пункт в щата Пенджаб. Поводът е Денят на независимостта на Пакистан. Индия празнува 70 години, откакто британското управление там приключва, и колонията е разделена на две държави - Индия и Пакистан. Как британците предадоха властта преди 70 години разказва Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:20, 14.08.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Малко преди полунощ на 14 срещу 15 август 1947 година, последният вицекрал на британска Индия, лорд Луис Маунтбатън чете в Конституционното събрание в Делхи посланието на крал Джордж Шести.

14 август 1947г.

Делхи

Лорд Луис Маунтбатън, последен вицекрал на Британска Индия: В този исторически ден, в който Индия заема мястото си като свободен и независим доминион в британската общност на нациите , аз ви изпращам поздравления и благопожелания.

В този исторически момент да не забравяме всичко, което Индия дължи на Махатма Ганди, казва още английският аристократ, който лично избира датата за обявяване на независимост. Над Ред форт, или Червената крепост, британското знаме е сменено с индийското. Целта на Ганди и на милиони индийци е изпълнена, при това с мирни средства, както проповядва вдъхновителят на освободителното движение. Множеството ликува.

В полунощ на 14 август 1947 година, още една държава - Пакистан получава независимост. Преди това се водят преговори. Те са неуспешни между Ганди , водач на партия Индийски национален конгрес и Мохамед Али Джина, лидер на формацията Мюсюлманска лига. Единият настоява Индия да остане цяла, другият да има независима държава за мюсюлманите.

Лорд Маунтбатън изработва план за предаването на властта и разделението на страната на религиозен принцип. В обсъждането му не участват индийци. Британското правителство го одобрява през 1947. Следва одобрението на Мюсюлманската лига, а в последствие се съгласява и Ганди.

Неговият опонент Джина става основател и първият генерал-губернатор на Пакистан.Името е на езика урду и се свързва с чисто, свещено място.

Разделението на субконтинета обаче не минава мирно. Бившата британска колония е разкъсана от нападения и кръвопролития между индуси, мюсюлмани, сикхи. Милиони бежанци потеглят и в двете посоки. По официални данни загиналите са близо 1 милион души.18 милиона са мигрирали. Само две седмици след августовската независимост, град Амритсар в щата Пенджаб, става граничен град и център на насилие.

В Пенджаб са съсредоточени сикхите, чиято религия съчетава ценности на исляма и хиндуизма, но преобладаващото население са мюсюлмани, които започват да го напускат. Преселване на индуси и сикхи пък започва от Лахор, Пакистан, на 50 км. от Амритсар.

На 30 януари 1948 Махатма Ганди е убит от индийски националист, който го обвинява за направените отстъпки на северния съсед.

Двете държави, някогашно владение на Британия, вече са ядрени сили.От независимостта си досега, те са водили три войни, една след създаването на Бангладеш и две за оспорваната област Кашмир в Хималаите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Не се налага сериозен ремонт на „Цанков камък“
БСП: Не се налага сериозен ремонт на „Цанков камък“
Прокуратурата атакува заповедта на екоминистъра Нено Димов за зона „Калиакра“
Прокуратурата атакува заповедта на екоминистъра Нено Димов за зона „Калиакра“