НОВИНИ

70 жертви на наводненията в Иран, евакуират спешно десетки селища

В Иран продължава спешната евакуация на десетки населени места заради опасения от нови наводнения. Прогнозите на синоптиците са за обилни валежи в югозападната част, която е най-засегната от бедствието, с което страната се бори през последните две седмици. Потенциално застрашени са около 400 хиляди души. Жертвите на придошлите води вече са 70.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 06.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Приоритетно се евакуират жени, деца и възрастни хора. Мъжете са помолени да останат и да помагат за справяне с тежките последствия от наводненията. Властите започват изпускането на ключови язовири в района, които са опасно пълни.

От 19 март, когато започнаха поройните дъждове в югозападната част на Иран, са евакуирани около 70 населени места.

Тежко е засегната пътната инфраструктура, има сериозни щети за земеделската продукция. Властта обеща компенсации на фермерите.

Абдулреза Рахмани Фазли, министър на вътрешните работи на Иран: Около 400 000 души в района са засегнати от наводненията. Не трябва да се поемат никакви рискове и с Божията помощ да се надяваме, че няма да има инциденти.

Около 86 000 души вече са изведени от опасните райони. Армията увери, че прави всичко по силите си, за овладяване на сложната ситуация. В отводняването са се включили и големите нефтодобивни компании в района. С екипи и хуманитарната помощ съдействат Русия и Армения.

Според еколози, една от основните причини за тежките наводнения е обезлесяването. Статистиката сочи, че горите в засегнатия район са намалели наполовина за последните 40 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Априлски сняг причини тежка верижна катастрофа в Испания
Априлски сняг причини тежка верижна катастрофа в Испания
Българските грации със сребро в Пезаро
Българските грации със сребро в Пезаро