Утре, 16 септември, е първият учебен ден за 700 000 български ученици. Част от децата обаче отново няма да пристъпят училищния праг. Търсят се 117 000, които са или в чужбина, или за тях няма никаква информация. Благодарение на Механизма за обхват, в последните две години 40 000 български ученици бяха върнати обратно в класните стаи

Това е Ицко от 75- то училище в квартал " Факултета ". На 12 години е, сега ще бъде в пети клас. Ицко тръгнал на училище, после майка му починала и той напуснал. Екипът за обхват го намерил случайно на улицата. Живеел с прабаба си и леля си.

Радка Панайотова, педагогически съветник в 75-то ОУ: Те излязоха сериозни хора, дойдоха на другия ден, защото трябва да подадат молба наново това дете да се върне в училище и след като го записахме, той не отсъства. Всеки ден го проверявах, когато аз пропусна, той идва в стаята и казва " Госпожо, аз съм тук, вие днес не ме проверихте".

Ицко бързо се социализирал и настигнал съучениците си.

БНТ: До кой клас ще учиш?

Ицко Лилянов, 5 клас: Мисля до 12-ти.

Другата история е на Емилиян Трайков.Той завършил първи клас, но след това заминал с родителите си в Германия. Заради смъртта на роднина, семейството се върнало в България и случайно мобилният екип открил детето. Родителите пък решили да останат.

Анелия Георгиева, майка на Емилиян Пуснахме една молба, приеха го обратно в училище и се вместо да е в шести клас, той е във втори. БНТ Но имате желание да учи ? Естествено, аз имам още две деца, те са си изкарали класа, учат си.

БНТ: Сега си се върнал в училище, харесва ли ти тук ?

Емилиян Трайков, 2 клас: Да.

БНТ: Кой предмет най-много ти хареса в първи клас?

Емилиян Трайков, 2 клас: Български.

Това са част от добрите истории на върнатите в училище деца.На тази улица обаче се срещаме с обратния случай, братче и сестриче, Любомира и Ренато, които не посещават училище.
¤Домът на двете деца често е посещаван от мобилните екипи, засега без успех. С педагогическия съветник Радка Панайотова не сме много добре приети на улицата. Тези обиколки обаче са ежедневие за учителите в 75- то училище.Там учат 1000 деца, само 23 повторно са напуснали училище.

А според статистиката- за последните две години 40 000 деца са върнати в клас, 2000 са отпаднали отново. 87 000 български деца са извън страната, къде са още 30 000 няма информация. Механизмът за обхват започва да работи на ново ниво- не само да открива децата, а да ги задържа в училище.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: За първи път миналата учебна година имаме три пъти по- малко деца, които са отпаднали от образователната система и това е една тенденция, която успяхме да счупим в сравнение с предишните шест години и бихме искали да продължим в този дух и следващата учебна година.

Тази учебна година за първи път са записани на училище нови 9000 деца. Сред тях има шестнадесет- и 17-годишни.