НОВИНИ

7000 години в Грузия пазят уникална традиция за производството на вино

Според някои историци именно Грузия е родното място на винопроизводството. През вековете те са успели да съхранят над 500 местни сортове. А в грузинската област Кахети винопроизвоството е не просто поминък, а връзка с дедите. Какви са традициите на местните - разказ на Виктория Бояджиева.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:41, 04.03.2019
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Грузинците казват, че тяхното вино описва напълно характера им - силно и дръзко. Преди векове, когато използвали такива дъбови преси за мачкане на гроздето с крака, не допускали жени. Смятали, че жената е нежна, а виното трябва да носи твърд характер.

Основната тайна на грузинското вино е, че то ферментира и отлежава под земята.

Мариам Броладзе - винен експерт: Винаги използваме глинени съдове, които наричаме квеври. Изглеждат така, формата е като на амфора.

Един съд побира до 2000 л.

;

Друга особеност е, че грузинците никога не отделят кожата на гроздето дори за бялото вино. И затова то има по-тежък и горчив вкус.

Мариам Броладзе - винен експерт: Това е една от причините да има огромна разлика между европейското и грузинското вино. Нашето бяло вино има по-жълт, златист цвят. Европейското има по-светъл цвят и се пие по-лесно. И другата разлика е, че процесът на ферментация стартира винаги сам - без мая, без никаква захар, Има си натурална мая, която идва от кожата на гроздето и захар от сока.

И така се получават сухи вина. Ферментацията трае 21 дни за бялото вино и около 11 дни за червеното.

Мариам Броладзе - винен експерт: В глинените съдове е невъзможно да спрем ферментацията. По време на ферментацията трябва да разбъркваме 5/6 пъти на ден. В селата си има специален човек на пост, който става и вечер. А след като ферментира, просто го оставяме затворено около 6 месеца. Да отлежи. През това време кожата на гроздето и семките сами потъват на дъното.
;

Наричат кожата и семките на дъното „майка“, а виното на повърхността - „дете“. И когато виното е готово, грузинците го вадят с орхеля. А в западна Грузия - със специален сорт тиква.

Мариам Броладзе - винен експерт: Това е тиквата. Пълни се от тук и по този начин можем да изваждаме вино от глинения съд и да го изсипем. Грузинците са толкова умни, че използваят дори отпадъците. След като изкараме виното, на дъното на гърнетата остават семки и кожата на виното. Взимаме ги и ги слагаме тук - това пък е специален съд, в който произвеждаме чача.

Чачата е като нашата ракия. Пият я на екс. Но за виното има специални обичаи.

Мариам Броладзе - винен експерт: От древни времена в Грузия имаме традиция. Винаги когато пием, имаме майстор на тостовете. Наричаме го „тамада“. Той е човекът, който вдига тостовете и всеки трябва да изпие чашата си до дъно преди следващия тост. Някои все още пият от рогове. Една чаша е един рог.
;

Един рог побира между един и два литра! Използват ги по време на супра - така наричат вечерните си събирания, на които задължително вдигат тост за мир, за славното минало и светлото бъдеще. За да си кажат наздраве, казват „За нашата победа“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия се проведоха традиционните карнавали преди Великденските пости
В Германия се проведоха традиционните карнавали преди Великденските пости
Натоварен трафик в последния от почивните дни
Натоварен трафик в последния от почивните дни