Кой ще разчисти терена около моста на магистрала "Струма", който беше сериозно увреден след пожара. По думите на заместник регионалния министър Николай Нанков държавата и община Дупница ще предприемат всичко необходимо, за да задължат собственика на склада да изчисти терена.

Дупница

Три седмици след пожара, тук под моста на автомагистралата е напълно разчистено. Извършват се и строително-монтажни работи по укрепване на колоните и отстраняване на дефектите на съоръжението.

Отпадъците обаче се намират в непосредствена близост, само на 3 метра от сервитута на моста и представляват потенциална опасност.

Според държавните органи задължение на собственика на склада е да разчисти общинските терени в непосредствена близост до магистралата, като целта е депонираните материали да бъдат отстранени на по-голямо разстояние от моста. Какви мерки ще предприемат държавата и общината по отношение на задължаване на собственика - вижте.

Все още над 7 хиляди куб. метра отпадъци остават опасно близо до моста на магистралата. От екоинспекцията в Перник ще издадат конкретни указания на собственика на фирма "Феникс" Кольо Илиев за извозването на отпадъците. Тази мярка трябва да се изпълни в рамките на две седмици.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Едната процедура, която ще стартира е принудително административна мярка, която се прилага от колегите от РИОСВ-Перник по отношение на издадените до момента предписания и респективно тяхното неизпълнение - конкретни указания по отношение на извозване, депониране или складиране на регламентираните за това места.

От пожарната служба пък ще издадат разпореждане за принудително премахване на струпаните материали на разстояние от 10 метра от моста на магистралата.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: При неизпълнение санкциите са, закона е регламентирал 70 хил. лева. Така, че започват колегите вече не само да издават предписания, а със съответните административни мерки.

От пътната агенция казаха, че работата по разчистването на моста е била допълнително затруднена след подаден сигнал на 112, че агенцията умишлено уврежда чуждо имущество. Това е и причина част от извозените материали да бъдат върнати обратно край моста.

Георги Терзийски, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Това са материали на собственика. По разпореждане на првоохранителните органи ние бяхме длъжни да изпълним това разпореждане и да върнем материалите, които сме иззели от сервитута, на собственика.

Реконструкцията на моста се очаква се да продължи около четири месеца, а ремонтът ще струва 1,8 млн. лв. От АПИ ще предявят иск по отношение на тези средства към собственика на фирма "Феникс".

Собственикът на запаленото сметище ще изчисти моста на "Струма"

Собственикът на запаленото сметище ще изчисти моста на "Струма"

Държавата и община Дупница ще предприемат всички необходими мерки, за да задължат собственика на склада за вторични суровини да изчисти терена около м...