НОВИНИ

Парното и неговата цена - коментари на Петър Димитров и Диан Червенкондев

Депутатите от БСП Петър Димитров и от ГЕРБ Диан Червенкондев, членове на Комисията по икономика, енергетика и туризъм, коментираха в сутрешния блок на БНТ цената на парното.

парното неговата цена коментари петър димитров диан червенкондев
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 01.03.2012
Чете се за: 08:18 мин.
У нас

Депутатите от БСП Петър Димитров и от ГЕРБ Диан Червенкондев, членове на Комисията по икономика, енергетика и туризъм, коментираха в сутрешния блок на БНТ цената на парното.

Червенкондев обясни, че кражбите на топлоенергия могат или да бъдат криминализирани, или да има големи имуществени санкции.

От своя страна Димитров каза, че големият проблем е, че сметките за парно са по-големи от доходите, които получават хората и това ги води до отчаяние.

Не може сметките в България да са като в Белгия или като в Германия, а при тях заплатите да са пет до седем пъти по-големи. Така че големият проблем е как да намалим сметките, заяви той.

Червенкондев припомни, че цената се определя от цената на газа, която непрекъснато скача.

Следва пълният текст на интервюто:

Водеща Жени Марчева: Честита Баба Марта, бъдете живи, бъдете здрави. Ето и първият подарък за нашия екип, тази хубава мартеница, която ни донесе един от следващите ни събеседници. Веднага казвам добро утро на Петър Димитров, благодаря за мартеницата...

Петър Димитров: Добро утро.

Водеща: ...депутат от "Коалиция за България", и на неговия колега Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ. Добро утро и на вас, г-н Червенкондев.

Диан Червенкондев: Добро утро.

Водеща: И двамата членове на една от най-важните комисии в Народното събрание, тази по икономика, енергетика и туризъм. За парното ще поговорим в следващите минути или по-скоро за това какви законодателни промени са необходими, първо, за да бъдем всички ние сигурни, че това, което потребяваме като топлоенергия, това и плащаме в крайна сметка, и, второ, дали са необходими законодателни промени, за да станат сметките ни за парно по-ясни. Само ще припомня, че преди дни тук шефът на "Топлофикация" София г-н Цветанов каза, че не е необходимо човек да има две висши образования, за да разбере сметката си за парно. Необходимо е, както той се изрази, едно читаво средно образование, но дали това е така. Да започнем разговора. Само да ви питам - вие на парно ли сте или ползвате някакъв друг вид топлинна енергия. Г-н Червенкондев?

Д. Червенкондев: Тук в София, да, на парно съм.

Водеща: На парно сте. Каква е сметката ви за януари, ако не е тайна?

Д. Червенкондев: Триста - триста и двайсет лева.

Водеща: По-висока ли е от предишната ви сметка?

Д. Червенкондев: С около 10 процента.

Водеща: С около... до 10 процента.

Водеща: С около 10 процента. Т.е. вие се вписвате в марките на това нормално увеличение. Г-н Димитров, вие?

П. Димитров: Аз имам парно, но съм на климатик, тъй като ми е непосилно да го плащам. Така че толкова с...

Водеща: А, непосилно на депутат, непосилно на депутат да си плаща парното.

П. Димитров: Да кажем, че не е икономически разумно, така да го кажем.

Водеща: Климатикът ви излиза по на сметка.

П.Димитров: Много по-евтино, поне три пъти по-евтино излиза с климатика.

Водеща: Добре, хайде сега да поговорим за това, което зависи от вас като депутати. Наистина какви законодателни промени ще са удачни, така че нещата в топлофикационните дружества да бъдат вкарани в рамки, да има ред и както казах всеки един от нас да е сигурен, че това, което потребява, това и плаща. ГЕРБ предлага, г-н Червенкондев, криминализиране на кражбата на топлоенергия. Разумно ли е това, ще се случи ли според вас?

Д. Чрвенкондев: То и в момента в Наказателния кодекс има текстове, които забраняват и криминализират кражбата както на еленергия, така и на топлоенергия. И естествено, че е разумно да се търси... да се работи в такава посока от гледна точка на това, че не трябва едни хора, част от етажната собственост, да живеят на гърба на другите. И нормално е всеки един да знае, и е коректно да плаща това, което наистина потребява. Това, което ние предлатаме, и това, което беше една от темата на вчерашното изслушване в икономическата комисия в парламента, че наистина ние трябва да имаме прозрачни сметки. Сметки, които да показват нашето реално потребление и сметки, които да идват всеки месец и да са на реалното потребено количество.

Водеща: Колкото до криминализирането на кражбата на топлоенергия, вие сте прав, 2004-а са вкарани едни поправки в Наказателния кодекс, които регламентират това, но практиката, юридическата практика показва, че всъщност този текст е неработещ, защото в него пише, че трябва да има посегателство върху енергийната мрежа и чак тогава следват наказания, което, сами разбирате, че няма как да бъдат доказано в съда, чак пък посегателство върху енергийната мрежа, т.е. очевидно има нужда от корекция на този текст.

Д. Червенкондев: Определено. Когато има неянота, когато има необходимост от прецизиране на конкретни текстове в закона, когато има и проблем, ние сме насреща и наистина направихме такова изслушване с широка представителност и което е необходимо да бъде променено в закона, ще бъде променено. Чуха се вчера наистина много добри предложения, които дават конкретни решения на този проблем - дали точно да бъде криминализиране или сериозни имуществени или финансови санкции към тези, които злоупотребяват с доверието както на топлофикацията, така и на своите съседи, ние можем да направим. От федерацията на потребителите ни представиха едно решение, което да бъде с надеждни пломбиращи стикери, които ще бъдат с холограмен знак, които са евтини и наистина в случай, че бъдат те нарушени, ще се плаща на максималната мощност за всеки един апартамент.

Водеща: Така. Г-н Димитров, вие бихте ли подкрепили едни корекции в текстовете в Наказателния кодекс или в други закони, така че да се прецизира криминализирането на кражбата на топлоенергия?

П. Димитров: На мен много ми се иска да сме наясно това ли е проблемът, тъй като дайте да допуснем, че в един блок никой не краде, никой не злоупотребява, какви ще са сметките. Ами, през 2009 година, когато идва това правителство, за мегаватчас се е плащало 60 лева. Сега се плаща в различните топлофикации различно, но е с 50 процента повече. Тоест, ако никой не краде, сметките ни спрямо зимата 2009/2010 ще са поне с 50 процента по-високи. Това е огромният проблем. И сега ние се занимаваме, в т.ч. и в комисията, симулираме работата на една етажна собственост, събираме се да се караме кой е крив, кой прав, как да хванем крадеца. Ама не това е големият проблем. Големият проблем е, че ти получаваш сметката, че сметката е по-голяма от твоя доход и ти изпадаш в отчаяние. Това е проблемът. Не може сметките в България да са като в Белгия или като в Германия, а при тях заплатите да са пет до седем пъти по-големи. Така че големият проблем е как да намалим сметките.

Водеща: Г-н Димитров, само секунда, ще ви дам, г-н Червенкондев, думата, обаче и при правителството на Сергей Станишев, г-н Димитров, сметките пак бяха непосилни за гражданите. Ще се съгласите, че това е така.

П. Димитров: Не, то не се е променило нещо революционно. Аз вчера казах и на комисията - парламентът ме бламира. Аз сега предлагах да направим промени в закона, тъй като, вижте, там системата е много проста - влиза ти топлото, топломерът го отчита, на входа ли ще е, на два входа ли, на абонатна станция, той го отчита и това трябва да се плати от живеещите, и то се плаща и сега, плащаше се и тогава. Само че ние не искаме с това как да се плаща, как да се разпределя да се занимават живеещите. Ние го прехвърляме на държавата, държавата ще каже съседът краде ли или не краде, държавата ще ходи с апарат и ще проверява дали той си е свалил радиаторите или не ги свалил. Това просто не е сериозно. Това е работа на хората, които живеят заедно. Както България плаща на "Газпром" на куп всичко, което получи като газ, така и живеещите в съответния вход трябва да платят и те плащат на "Топлофикация".

Водеща: Г-н Червенкондев, г-н Димитров е обзет от скептицизъм по отношение на това, което говорите и възнамерявате да направите.

Д. Червенкондев: Определено. Нека да отговоря на г-н Димитров наистина какъв е основният проблем в момента, и съответно г-н Димитров обвинява, че видите ли парното не поевтинява. Е как да поевтинява? Вчера в комисия ние чухме от г-н Димитров и тук сега също казва същото, защо основният разходен източник на парното това е цената на газта. Каква е цената на газта? Ние заварихме един подписан договор, г-н Димитров, от предното правителство. Може би тези ваши реплики трябваше да ги отправите към г-н Овчаров, който вчера отсъстваше от това изслушване, в който цената на газта за съжаление не поевтинява, тя се увеличава, увеличи се с около над 30 процента. Това е тъй като изпълняваме един договор, който е подписан от предното правителство и в...Още при стъпване в управление на ГЕРБ 2009 г. първи успяхме да намалим тази цена на газта с около 5 процента. Това е в директни преговори с руската страна, с "Газпром", така че цената на газта падна без нови договори, без обвързващи дългосрочни клаузи и в момента, както се видя вчера, при вчерашното посещение на "Газпром"...

Водеща: Алексей Милер, да.

Д. Червенкондев: ...на г-н Милер, се вижда, че нещата отиват на допълнително намаляване на цената на газта. Щом намалява цената на газта, естествено че и цената на парното ще падне.

Водеща: Г-н Димитров, дали пък този въпрос, който преди минута зададохте, наистина не е към вашия съпартиец и колега г-н Румен Овчаров?

П. Димитров: Много удобен... Аз просто не мога да разбера защо се бориха да вземат властта, за какво им е, след като Овчаров...

Водеща: Казвайте, г-н Червенкондев, за какво ви е властта?

П. Димитров: ...Овчаров сключва договор. Ама Овчаров не е министър вече почти седем години.

Водеща: Е, така е, ама договорът...

Д. Червенкондев: Ама договорът е подписан...

Водеща: Ама, договорът продължава до определена година, нали така?

П. Димитров: Задавам ви въпроса - по този договор ние трябваше да купуваме газ по 86 долара. Смятате ли, че "Газпром" досега щеше да ни продава по 86 долара? Нямаше да изпаднем в ситуацията на Украйна, в ситуацията на Беларус? Това беше нереална цена. Значи, не можеш да правиш пазарна икономика и когато има пазарни цени ти да кажеш - не ни интересува, понеже някой сключил договор преди не знам колко си години. Сега пазарът налага други цени. Сега пазарът е поне със 100 долара по-ниско от това, което е по този договор. Франция получи намаление, Турция получи намаление...

Д. Червенкондев: Не...

Водеща: Г-н Червенкондев, г-н Димитров казва, че...

П. Димитров: ...ама то зависи от управляващите.

Водеща: ...ключът е не в ръцете на Румен Овчаров, ключът е в ръцете на пазара.

П. Димитров: Затова има правителство.

Д. Червенкондев: Това има и дългосрочни договори. Аз не съм чул "Газпром" да не си изпълняват договорите, сключени от което и да било правителство, от който и да било шеф на "Газпром" от предните години, напротив, те си ги изпълняват. И тогава е била удобна ситуацията, България щеше да плаща една много евтина цена на газта, както каза г-н Димитров, под пазара, обаче, г-н Овчаров не е бил съгласен с тази тема, или съответно управлението на г-н Станишев, и в преговорите с "Газпром" вместо да намалим цената на газта, ние я увеличаваме. В момента, пак повтарям, на г-н Димитров, факти - 2009 година, министър Трайков, управлението на г-н Борисов намалява цената на газта по вашия сключен договор с 5 процента, в момента коментираме намаление на цената на газта с още от пет до десет процента. И още нещо...

П. Димитров: Може ли аз да кажа факти? Значи, точно това правителство досега трябваше да е направило алтернативните връзки с Гърция и с Румъния. Трябваше да се прави алтернативна връзка с Турция, за да можем да имаме алтернативна доставка и сядайки на масата на преговорите с "Газпром" да кажем - вие искате такава цена, само, че от Азербайджан през Турция ние сме договорили такава цена. Като си държите на тази висока цена, ние ще си купим от другаде. Трябваше да има терминали, които да ползваме за сгъстен газ, можеше да е на гръцкото крайбрежие, на турското, на черноморското се обсъжда - нищичко не е помръднало. Трябваше да се разшири газохранилището в Чирен, нищо не е...

Водеща: Можеше, можеше, можеше...

Д. Червенкондев: Това са само политически...

П. Димитров: Ама това е правителството, което управлява три години...

Д. Червенкондев: Напротив, напротив, всичко се работи...

Водеща: А можеше ли при вас да почнат тези проекти, а пък ГЕРБ да ги довършат?

П. Димитров: Те започнаха. Осигурихме финансирането от Европейския съюз...

Д. Червенкондев: Осигуряването, осигуряването на финансирането примерно за една сграда не означава, че тя се построява на секундата, а камо ли да...

П. Димитров: Кажете...

Д. Червенкондев: ...камо ли да говорим за сложни съоръжения, които...

П. Димитров: ...Русия и Германия за колко време построиха "Северен поток"...

Д. Червенкондев: Сложни...

П. Димитров: ...споменете само.

Д. Червенкондев: ...сложни съоръжения, които са, не зависи само от една страна, зависят от проектиране, зависят от волята и на другата страна къде точно да минат, как да...

П. Димитров: Ами, нали за това има правителства...

Д. Червенкондев: Ето, има и преговори, но има и време, не може само да го кажем ей така в ефир или да начертаем газовата връзка и тя да се случи. Вчера ви се отговори наистина, че, има си изградена пътна...

П. Димитров: Ама то така се отговаря от три години...

Д. Червенкондев: Ами от три...

П. Димитров: ...ама връзката я няма. Пътната карта я има, връзката я няма. Едно нещичко кажете...

Д. Червенкондев: Ето, в средата на тази година ще бъде първата копка на връзката с Румъния...

П. Димитров: Ето, ето...

Д. Червенкондев: Ето, ето, правим я...

П. Димитров: ...през следващия мандат може и да стане връзката с...

Водеща: Така.

П. Димитров: ...Румъния, която е десет километра.

Водеща: Трябва да приключваме до минути, затова ви моля, ако имаме добри вчерашни новини от г-н Милер и "Газпром", вие казахте между пет и десет процента, ще вървят преговорите...

Д. Червенкондев: Въпрос на преговори, но посоката е надолу.

Водеща: Това ще... когато това се случи, разбира се, е факт, ще намали ли пък цената на парното?

Д. Червенкондев: Естествено, това е основният разходен източник за цената на парното. Естествено, ние правим много други предложения и активни мерки за намаляване на цената, като отваряхме и вече усвояваме фондовете по енергийна ефективност към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на икономиката и енергетиката също отваря програми по оперативна програма "Конкурентоспособност", съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие...

Водеща: Кратка реплика...

П. Димитров: Две думи искам да кажа за цената - производството е увеличено, на "Топлофикация" София, с 2.4 процента, приходите са увеличени с 24.5 процента, тоест десет пъти...

Д. Червенкондев: В тази връзка са.

П. Димитров: ...печалба са направили от 21 милиона лева 564 хиляди в условията на криза. От минус десет милиона загуба са минали...

Водеща: Така.

П. Димитров: ...на печалба, софиянци са я платили. Вие сте платили. Всички, които потребяват парно.

Водеща: Г-н Червенкондев.

Д. Червенкондев: Как се определя цената нека да кажем. В момента всичките енергийни закони трябва да бъдат либерализирани. Не само либерализирани, а да имаме наистина независим орган, това е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която да определя справедлива цена на база разходите, а не цена, която да... министърът на икономиката да вдигне телефона, както се е случвало при г-н Димитров, и той си призна в предното изслушване на икономическата комисия, че да, тук, в управлението на БСП и тройната коалиция е нямало независим орган и цената на парното в София се определяла еднолично от кабинета на министъра и тя ще бъде, е била винаги по-ниска от справедливата пазарна цена.

Водеща: Добре, благодаря и на двама ви. Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ, Петър Димитров, депутат от "Коалиция за България", за парното и неговата цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Първи парламентарен контрол за служебното правителство
Първи парламентарен контрол за служебното правителство
06:40, 19.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
След поисканите промени в кабинета: Президентът покани на среща Главчев
След поисканите промени в кабинета: Президентът покани на среща Главчев
06:21, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
След временно спиране следобед отново ще завали
След временно спиране следобед отново ще завали
05:55, 19.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
23:20, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Частичен срив на един от мобилните оператори
Частичен срив на един от мобилните оператори
22:34, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
22:21, 18.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
20:53, 18.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
20:34, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
20:19, 18.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
19:28, 18.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
19:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
18:56, 18.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Мартеници от балони в Търговище
Мартеници от балони в Търговище
Масово сбиване в центъра на София
Масово сбиване в центъра на София