НОВИНИ

Защо спечели Фийон?

Франция поднесе поредната политическа изненада на 2016-а, и то на етап първичен вот, за номинацията на десницата за президентските избори идната пролет. Резултатът от вчерашното гласуване е оттегляне на Никола Саркози от политиката и балотаж между бившите премиери Франсоа Фийон и Ален Жюпе.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
16:06, 21.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Френските социолози продължават да настояват, че който бъде издигнат от дясноцентристката партия, има огромен шанс да победи националистката Марин льо Пен на втори тур на президентските избори на 7 май. Изненадващ фаворит за това вече е социалният консерватор Франсоа Фийон.

Само допреди седмица той изоставаше безнадеждно от Жюпе и Саркози, но вчера получи 44 на сто от рекордните близо 4 милиона участвали в първичния вот на Републиканците, включително техни политически опоненти. Жюпе остана втори - с 28 на сто, а едва 21 процента подкрепа спънаха завръщането на Саркози в Елисейския дворец и въобще в политиката.

Неочакваният успех на Фийон се дължи на отлично представяне в телевизионните дебати и умерено радикални идеи за икономическа реформа в стил Маргарет Тачър. Сред тях са намаляване на данъците, но и на бюджетните разходи чрез съкращения в държавния сектор.

Франсоа Фийон, бивш премиер на Франция: "Мощна енергия беше освободена навсякъде около нас. Подкрепят ме онези, които искат да изправят Франция на крака. Има надежда! Тази надежда е силна в цяла Франция в противоречие с предвижданията."

Фийон е противник на гей браковете и на буркините по плажовете и привърженик на сближаването с Русия. Саркози, който по време на кампанията го наричаше Мосю Никой, сега обяви, че в неделя ще пусне бюлетина за него в името на успеха срещу националистите:

Никола Саркози, бивш президент на Франция: "Избирателите, които гласуваха за мен, са свободни да направят своя нов избор. Все пак бих ги призовал да не поемат по пътя на екстремистите. Защото Франция заслужава много повече от най-лошия избор."

Жюпе обаче не се предава и настоява, че единствен той може да надвие Льо Пен напролет:

Ален Жюпе, бивш премиер на Франция: "Започва битка на противоположни идеи. Първият тур беше изненада, идната неделя, ако и вие го желаете като мен, ще има нова изненада!"

Първичните избори на управляващите социалисти са през януари. А Франсоа Оланд още не е решил дали да се кандидатира за втори мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четин Казак е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея  на НАТО
Четин Казак е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО
Борисов заяви, че не участва в никакви фирми и офшорки, и ще съди клеветниците
Борисов заяви, че не участва в никакви фирми и офшорки, и ще съди клеветниците