НОВИНИ

Научните открития на 2016 г.

Знаете, че на Коледа стават чудеса. А през останалото време чудесата ги правят учените. И тази година откритията им бяха смайващи. Успяха да уловят гравитационните вълни, които самият Айнщайн беше казал, че е невъзможно да се направи, намериха и онзи ген, направил възможен многоклетъчните животни. Кои са другите открития на 2016-та година - Мария Чернева представя класацията на учените от "Лаборатория за слава".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:55, 30.12.2016
Чете се за: 01:53 мин.
Още

За първи път бяха регистрирани гравитационни вълни, теоретично предсказани от Айнщайн. Вълните презизвикани от сливането на две черни дупки бяха уловени от километрични лазерни интер-феро-метри, които могат да отчетат промяна от хилядна част от размера на протона. Толкова, колкото е изменението на пространство-времето предизвикано от гравитационната вълна. Строежът на детекторите на експеримента Лайго, отне години усилия на учени от цял свят. Четири месеца след първата, учените регистрираха втора гравитационна вълна и тя резултат от сливането на две черни дупки. Отново изненада за учените, които смятаха, че това са редки събития във вселената.

д-р Владимир Божилов - астрофизик, гл. редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ - Гравитационните вълни са нов поглед към вселената. Благодарение на тях ще можем за пъви път да наблюдаваме вълнуващи обекти като сливанията на две черни дупки или избухванията на звезди. Нещо повече - с гравитационната астрономия ще можем да наблюдаваме и първите мигове след раждането на нашата вселената.

Американски учени за пръв път описаха ново квантово състояние на електроните. Те наблюдавали необичайно поведение на електроните в материала алфа-рутениев-дихлорид, със структура подобна на графена. Вместо да се подредят в редици спрямо магнитните си спинове, те били в състояние на квантов хаос, с размита спинова идентичност. Това състояние е наречено "спинова течност".

д-р Божидар Стефанов - химик - Това откритие е важно, защото отваря нови хоризонти. Спиновите течности могат да се окажат ключови в разработката на квантовите компютри, които светкавично и на атомно ниво ще обработват и съхраняват огрони количества информация. Тези материали ще намерят приложение и в суперпроводниците

Холандски учени доказаха че е възможно да се отглеждат зеленчуци на Марс. Проблемно начинание, защото почвата там има много голямо количество тежки метали. Затова като модел на марсианска почва, учените използваха смес от вулканична пепел и тор, с високо съдържание на тежки метали - живак, олово, хром, арсен, кадмий. И репичките, доматите, граха и ръжта са доказано годни за консумация, което учените демонстрираха. Тежките метали в тях са не повече от допустимото, дори концентрациите на олово, арсен и мед са по-малко от тези, отгледани на земята.

инж. Ивайла Сопотенска - хранителни технологии - Тази салата с репички доста освежава представите ни за едно бъдещо колонизиране на Марс. И прогонва страховете, че почвата там може да бъде опасна за нас и за растенията. Така животът на червената планета е една крачка по-близо до реалността

Беше откроен още един ген, който по всяка вероятност има голяма роля в развитието на невро-дегенеративно заболяване, от което страва и Стивън Хоукин. Генът се казва НЕК 1 и различни негови вариации са намерени в глобално проучване на близо 15 хиляди засегнати семейства в цял свят. Подобро мащабно изследване стана възможно с дарителски средства от 220 милиона долара, събрани от леденото предизвикателство, което преди 2 години започна да обикаля социалните мрежи.

Христо Колев - химик - НЕК1 и неговите варианти е най-значимият ген отговорен за развитието на амиотрофична латерална склероза. Новото откритие е мишена за бъдеща генна терапия, но е и нагледно доказателство, как всеки един от нас може да допринесе за проучването и намирането на лечение за една тежка болест.

Но учените все още не знаят какво предизвиква заболяването, останали са още много неизвестни. И леденото предизвикателство може да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историите от Терминал 2 в деня преди Нова година
Историите от Терминал 2 в деня преди Нова година
Репетиция за Новогодишния концерт в НДК
Репетиция за Новогодишния концерт в НДК