НОВИНИ

Едва 70 картини във фонда на благоевградската галерия

Общинските галерии в страната все по-трудно попълват фондовете и колекциите си. Градската художествена галерия в Благоевград има във фонда си едва 70 картини. Причината е, че пари за откупки няма.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:11, 10.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Художествените зали в Благоевград са строени още през 70-те години на миналия век. Галерията става общинска преди три години, когато е направен и основен ремонт на сградата. От общината всеки месец осигуряват средства за отопление, вода и заплати на служителите. Парите обаче не стигат за откупуване на нови картини.

Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия в Благоевград: „Няма целеви фонд за попълване на колекция на галерията. Надявам се, че след време и това ще се случи. Всичко е въпрос на добро отношение и разбиране от страната на ръководството на града.”

Към момента в благоевградската галерия са откупени около десет картини. Повечето творби във фонда са дарени от художници, които са участвали в традиционния пленер по живопис в Благоевград. Той се организира и финансира от общината вече пет години. През август предстои шестото му издание.

Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия в Благоевград: „Това е хубавото на този пленер, че той е национален и идват художници, 12 души обикновено са, от цялата страна 10 човека и двама от Благоевград. Работи се живопис преди всичко. Така че се оставят платна с картини, които са в много широк диапазон като съдържание, като стил, като работа.”

От изданието на пленера тази година от градската художествена галерия се надяват да прибавят към фонда си още 20 нови картини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Беломъжев стана световен шампион по ски ориентиране
Станимир Беломъжев стана световен шампион по ски ориентиране
Румен Радев: Никога не съм приветствал СЕТА
Румен Радев: Никога не съм приветствал СЕТА