НОВИНИ

Голямото гласуване

Политическото напрежение в Кърджали и региона никога не е било толкова голямо. „27 години правя избори. За първи път съм притеснен, че гласовете, които обикновено очакваме, могат да не бъдат постигнати“, казва партиен функционер на една от водещите в региона политически формации.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
11:08, 24.03.2017
8274
Чете се за: 01:15 мин.
Истории
голямото гласуване

В последните дни преди вота, предизборните прояви не се различават от обичайните. Посланията на тях, обаче, са необичайни – говори се за врагове, провокация, автобуси, политическите опоненти са описвани дори като демони. Битката за 150 000 гласа на избирателите в Кърджалийски регион и очакваните още 15-20 хиляди гласа на изселниците, които идват за изборите, вече излиза от контрол. Все по-яростни са взаимните обвинения за натиск, купуване на гласове и обещаване на облаги.

Кандидат-депутат от една от формациите, които очакват да получат гласове на изселници, лично посреща автобусите на автогарата в Кърджали.

„За тези хора се говори само като гласоподаватели, които ще пуснат своите бюлетини, казва той. Но знаете ли, че всеки от тях носи своя съдба, която е свързана с България и често тя е преплетена с драматични лични събития.“

Партията му разчита точно на тази емоция, която да накара хора, които трудно говорят и разбират български, да отидат до урните в неделя. Докато водим този разговор, на автогарата настава суматоха. Оказва се, че възрастен мъж, който е слязъл от автобуса с турска регистрация и е натоварил багажа си в друг автобус за Джебел, не е успял да се качи. Много бързо грешката се поправя от млад мъж, който отказва да се представи, но през цялото време следи броя на пристигащите в Кърджали изселници и носи някакви списъци. Иначе партията му официално се разграничава от организираното пътуване от Турция.

Обещанията за материални и финансови облаги от гласуването в Кърджали не са свързани единствено с тези безплатни пътувания и осигурена ваканция в България на изселниците. На една от политическите прояви тук, преминала като събиране на жените от Момчилград, ораторите са категорични – няма да допуснем разделение, трябва да се гласува като един с убеждението, че ако някой от семейството е решил да подкрепи опонента, на него трябва да се гледа като на болен и трябва да му се помогне.

Една жена, обаче е в трудното положение да не може да вземе решение кого да подкрепи на 26 март, нищо, че досега винаги е гласувала по един и същи начин. Единият й син е партиен функционер на една от партиите, другият е избрал да бъде кандидат-депутат от друга. Така вотът в Кърджали вече драматично разделя, вместо, както досега, да обединява.

Тези избори в Кърджали ще бъдат различни.

Очаквайте репортажите на екипите на БНТ в региона в деня на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици румънски ученици евакуирани след съобщение за бомба
Стотици румънски ученици евакуирани след съобщение за бомба
Студът се завръща през уикенда
Студът се завръща през уикенда