НОВИНИ

Нинова: Това е най-добрият резултат за БСП на парламентарни избори от 2009 г.

Въпреки загубата на изборите, това е най-добрият резултат за БСП от 2009 г насам и резултатът се отчита като успех за БСП, заяви Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, на което бяха отчетени резултатите от парламентарния вот. Нинова още веднъж потвърди позицията на партията, че ако бъдат поканени от ГЕРБ няма да се включат в голяма коалиция.

bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 28.03.2017
6376
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Като за начало Корнелия Нинова благодари на 955-те хиляди гласоподаватели, които са подкрепили "БСП за България".

"Резултатите за нас са следните - най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година насам. Голям успех за БСП", каза тя.

През 2009 г, ръстът е бил 17 процента, а сега е 27.2%

"Удвоили сме депутатите от предишния парламент от 39 на 80, имаме мандати и там, където досега нямахме. Водим в 7 големи областни центрове. Най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София имаме сериозен ръст, където сме изпитвали затруднение".

БСП отчита като успех и сериозният ръст сред младите хора. Нинова заяви, че е опровергано твърдението, че БСП е застаряла и младите не харесват партията.

"Следващото постижение, което определяме като добро, е сериозният ръст, който имаме сред хората с висше образование - 15 процента е увеличението. В чужбина също е много интересна картината, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. Пет пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина, при това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има и такива, в които сме първа политическа сила в някои градове", допълни Нинова.
"Като изводи - това е много голям успех за БСП. Консолидацията в ляво е факт. Ние сме успели да представим лявата алтернатива и да обединим тези 955 хиляди души. Тревожно е, че една голяма част от дясно мислещите хора остават непредставени в парламента", каза тя.

Лидерът на БСП още веднъж потвърди позицията на БСП, че ако бъдат поканени от първата политическа сила, няма да се включат в голяма коалиция в правителство на БСП и ГЕРБ.

"Нека да използват конституционното си право, това че са първа сила, да им създадем спокойствие, за да се опитат да направят правителство. Много важно за нас е председателството на България в Европейския съюз, сигурността по границите, вътрешната сигурност. Очакваме първата политическа сила да предложи своите варианти оттук-нататък. Ако те не го съставят и дадат на нас мандата, ще разговаряме отново с вас", заяви Корнелия Нинова.

Ако Борисов направи кабинет, БСП остават в опозиция, категорична е тя.

Нинова не счита, че е "бита" от ГЕРБ именно заради сериозния ръст на изборите. "Доволна съм от тези резултати, въпреки че загубих", каза лидерът на БСП.

Тя все пак призна, че БСП са направили грешки в кампанията, които ще се представят пред медиите в анализ след Националния съвет на БСП в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се от ЦИК да обявят крайните резултати от изборите преди 30 март
Очаква се от ЦИК да обявят крайните резултати от изборите преди 30 март
Коалиция АБВ-Движение 21 определиха изборния си резултат като разочароващ
Коалиция "АБВ-Движение 21" определиха изборния си резултат като разочароващ