НОВИНИ

Държавата поема грижата за някои плажове

Плажовете по българското крайбрежие са повече от 200. На концесия са отдадени 53, а под наем са 65. Днес служебният министър на туризма Стела Балтова е подписала заповед, с която за останалите плажове грижа поема държавата. От министерството на туризма са категорични, че договорите за отдаване на пясъчна ивица ще защитят природните дадености, каквито са дюните, например. Повод за твърдението е случаят с унищожената дюна на къмпинг "Оазис" през декември миналата година.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:34, 31.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Четири месеца след скандалното унищожаване на пясъчната дюна на къмпинг "Оазис", отговорът на въпросите, как е допуснато това да се случи и кой е отговорен, няма. Точно в този период плажът беше без наемател.

Георги Мутавчиев - и.д. началник отдел Контрол на концесионната дейност в Министерството на туризма: Когато тези плажове са без наемател, или концесионер, грижа имат областните управители. Специално за защитените територии си отговаря МОСВ.

Официалният отговор на екоинспекцията в Бургас през декември 2016 беше, че те само констатират нарушението, а не са компетентен орган и нямат правомощия да информират общините за задълженията им по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според същия закон грижата за плажа е на Министерството на туризма. И още нещо - пак през декември се твърдеше, че министерството не разполага със специализирани карти, а днес - че те са база за изготвянето на новите концесионни договори.

Георги Мутавчиев - и.д. началник отдел Контрол на концесионната дейност в Министерството на туризма: Неразделна час от договора е специализираната карта на обекта. В тази специализирана карта е показана площта, която се отдава на концесия, в тази специализирана карта е обозначена и дюната.

От Министерството на туризма казаха, че тази година ще има засилен контрол по отношение на опазването на природните образования по плажната ивица - и още едно уточнение отговорностите към стопанисваните плажове на наематели и концесионери са целогодишни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 заявления за платено паркомясто в пловдивския район „Южен”
Над 100 заявления за платено паркомясто в пловдивския район „Южен”
Жители на Княжево - против честите цялостни ремонти на едни и същи улици
Жители на "Княжево" - против честите цялостни ремонти на едни и същи улици