COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Агенцията за приватизация влиза на проверка в "Булгартабак"

Ведомството ще инспектира дали досегашният собственик на дружеството е изпълнил поетите следприватизационни задължения.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:00, 12.04.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Международната компания Бритиш американ табако ще купи най-популярните марки български цигари, съобщиха от дружеството днес. Продавач е Булгартабак, която освен марките, продава дистирибуционната си компания и част от търговската си верига за продажба на цигари.

От "Булгатабак Холдинг" потвърдиха пред "По света и у нас" информацията за продажба. Очаква се сделката да се отрази положително на пазара на цигари, защото новият собственик на марките гарантира запазване на работните места във фабриката на Булгартабак в Благоевград за поне още две години. Дотогава цигарите ще се произвеждат там. Отделно работа ще запазят и 1000 души заети в дистрибуцията на цигари, както и ще бъдат назначени още 80 допълнителни служители.

Положително новината се възприе и от инвеститорите на борсата, като акциите на Булгартабак скочиха с близо 24% на днешната борсова сесия. Това автоматично увеличи стойността на компанията, която до миналата година работеше на загуба.

БАТ се опитва вече два пъти да купи Булгартабак, но сделката се проваляше. Първоначално компанията искаше да купи дружеството за 250 млн. евро. То обаче беше продадено на българско дружество за 100 млн. евро през 2011 г. Сделката сега също се оценява на 100 млн. евро. От Агенцията за приватизация съобщиха, че е изтекъл петгодишният срок за забрана на продажбата на активи на холдинга, но тече десетгодишен, през който дружеството не може да бъде закривано. Предстои ведомството да влезне на проверка през тази година в компанията.

Не се очаква сделката да се отрази на цените на цигарите. Все още не се знае дали новият собственик обаче ще запази всички марки на фирмата. Тя в момента държи около 28% от пазара като нейните марки са едни от най-често използваните.

Така или иначе предстои вдигане на цените заради увеличеният акциз от началото на тази година, който ще нараства постепенно до 2019 г., за да покрие евроизискванията. Така цигарите ще поскъпнат с още между 30 и 50 стотинки само заради данъците. Ние ще продължим да следим темата.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Филмът "Зло не съществува" спечели "Златна мечка" на фестивала Берлинале
Филмът "Зло не съществува" спечели "Златна мечка" на фестивала Берлинале
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината