НОВИНИ

8 ареста във Великобритания и 2 в Либия след атентата в Манчестър

Изтичането на информация в медиите за разследването на атентата в Манчестър обтегна отношения между Великобритания и САЩ. Лондон обяви, че е прекратил обмена на разузнавателни данни с Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп се закани да съди източника на информационния теч. Осем мъже остават в ареста във връзка с терористичния акт. Британските власти вече са сигурни, че самовзривилият се Салман Абеди не е действал сам.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:41, 25.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Преди да замине за срещата на НАТО в Брюксел британският премиер Тереза Мей заяви, че ще повдигне въпроса за изтичането на секретни данни в американските медии пред президента Доналд Тръмп.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Ще обясня на президента Тръмп, че разузнавателната информация, която споделят нашите сили за сигурност, трябва да бъде защитавана."

Гневната британска реакция беше предизвикана от публикуването във вестник "Ню Йорк таймс" на снимки от местопрестъплението в Манчестър - на детонатора, шрапнели и остатъци от раницата на терориста. А преди това американски телевизионни канали първи разкриха самоличността му - Салман Абеди.

Ембаргото върху обмена на разузнавателна информация важи само за разследването в Манчестър. Иначе благодарение на този обмен през последните два месеца Съединените щати са помогнали за осуетяването на 5 атентата във Великобритания.

В Брюксел Тръмп първо призова останалите лидери на страните членки на НАТО за минута мълчание в памет на жертвите в Манчестър. А след това увери, че цени високо специалните отношения с Великобритания. Затова обеща източникът на медийните публикации да си понесе последствията пред закона.

В Лондон, след заседание на специалната комисия за реакция при кризи към правителството, стана ясно, че в момента за връзки с атентата в ареста са 8 мъже. Още двама души са задържани в Либия. Това са по-малкият брат на Абеди - Хашем, и баща му Рамадан, арестуван веднага след това изявление за Ройтерс.

Рамадан Абеди, баща на атентатора-самоубиец Салман Абеди: Не съм очаквал това да се случи. Говорих с него преди пет дни. Той не ми каза, че отива в Манчестър, а че заминава за поклонение в Мека. Салман учеше в университет, имаше хубави оценки, нямаше проблеми. Той не е член на никаква организация.

Известни са вече имената на всичките 22 жертви. Половината от тях са на по-малко от 20 години. Кралица Елизабет Втора посети детската болница в Манчестър. На лечение остават 75-ма от общо 116-те ранени. Опасност за живота има още на 23-ма души, пет от които са деца. Сред ранените няма български граждани, съобщи Министерството на външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евроатлантически срещи на върха в Брюксел
Евроатлантически срещи на върха в Брюксел
Манчестър гледа към бъдещето
Манчестър гледа към бъдещето