8 души загинаха при атаката в Ню Йорк, има и ранени

8 души загинаха при атаката в Ню Йорк, а 12 са ранени. Полицията задържа мъжа, който се вряза във велосипедисти и пешеходци. Той е от Узбекистан и е пристигнал в Съединените щати през 2010 година. Кметът на Ню Йорк определи атаката като терористичен акт.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 2 години
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Терорът отново удари Ню Йорк - в момент, когато градът се готвеше да празнува Хелоуин. Мъж с бял пикап се вряза във велосипедисти и пешеходци, а след това удари училищен автобус.

Жена: Видях мъжа. Видях колата. Държеше два пистолета. Беше страшно. Казаха ни да бягаме.;

Атаката стана недалеч от Мемориала на жертвите от атентата през 2001 година. Все още никой не е поел отговорност за нападението. В пикапа е открита бележка, която свързва атаката с "Ислямска държава".

Шестима души са загинали на място, а двама са починали по-късно в болница. Сред жертвите има 5-ма аржентинци. Сред загиналите е и белгийка.

Американският президент нарече нападателя "много болен и ненормален човек".

Веднага след атаката Тръмп заповяда да се засили граничния контрол в страната. "Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това!", написа в Туитър американският президент.

;

Как изглежда Ню Йорк след нападението коментира Валентин Хаджийски, който живее в мегаполиса.

Вижте във видеото неговия свидетелски разказ.


;

Пистолети се оказаха фалшиви. Полицаи простреляха мъжа и го арестуваха. Той е 29-годишен гражданин на Узбекистан. В Съединените щати е от 7 години. Последно е живял във Флорида.

БИЛ ДЕ БЛАЗИО, кмет на Ню Йорк: Това, което знаем до този момент, е, че това е терористичен акт. Акт на страхлив тероризъм, а целта са били невинни хора. Знаем, че целта е била да сломят нашия дух. Но ние също знаем, че нюйоркачани са силни. Нашият дух никога няма да бъде сломен от действия, които целят да ни сплашат.
Топ 24
Най-четени