НОВИНИ

8 месеца по-късно: Втора среща между лидерите на САЩ и Северна Корея във Виетнам

В столицата на Виетнам започна втората среща между лидерите на Съединените щати и Северна Корея. 8 месеца след първите разговори между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун почти няма напредък в ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Двамата лидери изразиха оптимизъм за резултатите от новия кръг от преговори. Днес те разговаряха за кратко, а след това вечеряха заедно. Същинската част от преговорите ще бъде утре.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:09, 27.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Хотел "Метропол" - мястото успешно се вписва в историята. Под него се намира бомбоубежище, което било изградено заради американските удари по време на Виетнамската война. В хотела Чарли Чаплин избрал да прекара медения си месец. За едновековната си история, "Метропол" е вдъхновявал много световни писатели. Там са отсядали и лидерите на Куба и Иран. Днес в хотела се срещнаха лидерите на Съединените щати и Северна Корея.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Изминаха точно 261 дни, откакто се видяхме последния път в Сингапур.

На въпрос на журналисти "Дали ще бъде сложен край на Корейската война?", Тръмп отговори: "Ще видим". В кратката среща с медиите, той предпочете да говори с Ким Чен-ун за икономическия потенциал на Северна Корея.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Вашата страна притежава великолепен икономически потенциал, той е невероятен, няма граници. Според мен, Вас ви чака великолепно бъдеще, защото Вие сте великолепен лидер. Искам да видя как ще стане това и ние ще помогнем това да се случи.

След 10-минутна среща на четири очи, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се оттеглиха на вечеря, на която бяха съпровождани от най-доверените си хора. Домакините предложиха меню, вдъхновено от виетнамската кухня. На високопоставените гости са били сервирани кралски раци, медальони от говеждо месо и гъши дроб. Десертът бил традиционен виетнамски - със семена от лотус. Новините от Ханой предизвикаха въодушевление в Пхенян.

- През нощта не можем да спим от мисли за нашия лидер, който предприе историческо пътуване в чужбина.

Държавните медии в Пхенян призовават в дните на срещата севернокорейците да работят още по-усърдно, за да доставят радост на Ким Чен-ун, когато се върне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите остават без заплата и стаж, ако отсъстват три последователни дни
Депутатите остават без заплата и стаж, ако отсъстват три последователни дни
Група от четирима имотни измамници заловиха в София
Група от четирима имотни измамници заловиха в София