НОВИНИ

8-ми декември в чужбина

Учебната година за студентите започна, a с нея и трепетите и вълненията за студентския празник. Въпреки, че той е чак след два месеца офертите към студентите вече валят отвсякъде. От бранша отчитат по-голям ръст на бъдещите висшисти, които решават да празнуват зад граница. Вижте какви са тенденциите за студентския празник тази година...

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:30, 16.10.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Осми декември - дълго чаканият празник за всички първокурсници и не само. Все повече студенти решават да избягат на юг към южните ни съседки.

Румен Драганов,председател на Института за анализи и оценки в туризма:
Търсени са програми, които са свързани със съседна Гърция, но има и студенти, които отиват в европейските страни като Италия, Австрия, Франция. Много търсени са, специално за по-луксозни пътувания и пътувания, които са зад граница.

Но традицията си е традиция. И тази година в началото на декември зимните ни курорти отново ще бъдат пълни с веселие и музика. Но накъде и по колко?

Камелия, студент: Най-вероятно в Банско, като всички останали.
Светослав, студент: Две, три нощувки. 300 - 400 макс 500 лв.
Косара, студент: Нещо ще измислим за някаква хижа, защото до някаква степен предоставя малко повече връзка с природата, малко по-спокойно е и можем да бъдем само ние, отбрани хора, докато в хотела ще има и други.

Местата в някои хотели в Банско дори вече са свършили. Хотелиерите залагат на разнообразната трапеза и нейното по-атрактивно сервиране.

Юлияна Христова-хотелиер в Банско: Предпочитаният вариант са две нощувки, тази година даже има интерес и за три нощувки. В много хотели и в много заведения в Банско се канят популярни групи, популярни изпълнители, прави се специални програми за студентския празник. Разбира се гледаме и да изненадваме с менютата всяка година.

Не липсват обаче и студенти, които не смятат да празнуват.

Александра, студент: Миналият пропуснах и този ще пропусна.Не искам да давам излишни пари за някакъв празник, който може и вкъщи да е.

Пред бъдещите висшисти съществуват и други алтернативи, освен празника в хотел.

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:
Вилата излиза най на сметка. Тъй като цената е 400 лв. и се раздели на 20 и повече човека се получава възможно най-изгодната цена. Евтините хотелски пакети започват от цена от 110 лв. Но тези, които са със спа достигат 230-250 лв.

За да отпразнува студентския си празник на един кандидат-висшист ще са му нужни около 150-200 лв. За тези пари той ще получи 2 нощувки в 4-звезден хотел. Празничните пакети включват: вечеря и закуска... Но ако направим една проста съпоставка: 150 лв. Това е наемът на студентско общежитие за три месеца. Толкова пари ще дадат и студентите на 8-ми декември само за 2 дена.

От бранша коментират, че тази година освен желанието за празнуване в чужбина, като новост се отбелязва и фактът, че все повече завършили, решават отново да си спомнят безгрижния студентски живот и да се позабавляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показват Тайните шпиони в Париж
Показват "Тайните шпиони" в Париж
Тайните на Теракотената армия
Тайните на Теракотената армия