COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Арестуваха 80-годишна за телефонна измама

Районната прокуратура във Варна задържа 80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор. Веселинка Р. е задържана за 72 часа, след като отишла да прибере пари, поискани от телефонни измамници, позвънили в Районната прокуратура.

от БНТ
15:53, 21.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Арестуваха 80-годишна за телефонна измама

Случаят започнал с обаждане от мним лекар, които поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, като обяснил, че при животоспасяващата операция на ранената са поставени златни пирони. Той звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро, ще прати на майката банда от 15 души.

В схемата участвал и мним полицай, който играел „доброто ченге“ и обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор, обясняват от Апелативната прокуратура във Варна.

Цялото действие се развило между 10 и 18,30 ч., като измамниците изглежда са объркали телефона в прокуратурата с домашен номер и така се оказали в центъра на полицейската операция.

Възрастната жена била изпратена да прибере парите, които по заповед на измамниците жертвата на телефонната измама трябвало да изхвърли от терасата на дома си.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари.

На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума.

Полицията очаквала възрастната жена на мястото.

При обиска на дома на Веселинка Р. полицията намерила 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня с нейно участие.

През последните три седмици във Варна са установени петима телефонни измамници, трима от тях вече са в ареста.

От ноември до края на януари престъпната дейност на телефонни измамници се разследва по 16 досъдебни производства. Общата сума на измамите е над 80 000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Колежанин от САЩ създал мобилно приложение за наркотици, съдят го
Колежанин от САЩ създал мобилно приложение за наркотици, съдят го