НОВИНИ

Арестуваха 80-годишна за телефонна измама

Районната прокуратура във Варна задържа 80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор. Веселинка Р. е задържана за 72 часа, след като отишла да прибере пари, поискани от телефонни измамници, позвънили в Районната прокуратура.

арестуваха годишна телефонна измама
bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 21.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Случаят започнал с обаждане от мним лекар, които поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, като обяснил, че при животоспасяващата операция на ранената са поставени златни пирони. Той звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро, ще прати на майката банда от 15 души.

В схемата участвал и мним полицай, който играел „доброто ченге“ и обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор, обясняват от Апелативната прокуратура във Варна.

Цялото действие се развило между 10 и 18,30 ч., като измамниците изглежда са объркали телефона в прокуратурата с домашен номер и така се оказали в центъра на полицейската операция.

Възрастната жена била изпратена да прибере парите, които по заповед на измамниците жертвата на телефонната измама трябвало да изхвърли от терасата на дома си.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари.

На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума.

Полицията очаквала възрастната жена на мястото.

При обиска на дома на Веселинка Р. полицията намерила 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня с нейно участие.

През последните три седмици във Варна са установени петима телефонни измамници, трима от тях вече са в ареста.

От ноември до края на януари престъпната дейност на телефонни измамници се разследва по 16 досъдебни производства. Общата сума на измамите е над 80 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ е близо до шампионска титла след разгром
ПСЖ е близо до шампионска титла след разгром
Атлетико и Ман Сити победиха напук на ВАР
Атлетико и Ман Сити победиха напук на ВАР