В Китай коронавирусът продължава да се разраства - жертвите вече са 81. Властите взеха решение за удължаване на празничните дни за Китайската нова година като част от усилията за ограничаване на разпространението на заразата.

Увеличава се броят на жертвите на китайския коронавирус, както и на новите случаи.

Сон Сули, Държавна комисия по въпросите на здравеопазването на Китай: Държавната комисия по въпросите на здравеопазването има сведения от 30 провинции, където броят на заразените е 2 744 души, от които 461 са в тежко състояние. Излекуваните са 51. 5 794 са предполагаемите случаи, а 32 799 души са били в близък контакт с болни.

Здравните власти в Китай предупредиха, че коронавирусът е заразен още в инкубационния период, преди да се появят симптомите. След като вирусът беше изолиран, китайските власти започнаха разработването на ваксина срещу него. Едно от големите притеснения на учените е способността му да мутира.

Гао Фу, директор на Китайския Център за контрол и превенция на болестите: Основавайки се на различни изследвания, смятаме, че вирусът няма да остане, какъвто е в момента. Въпросът е колко ще е голяма разликата след мутацията. Необходимо е време за проучвания, така че продължаваме да следим развитието.

Китай реши да удължи с три дни - до 2 февруари, почивните дни по повод лунната нова година като част от мерките за ограничаване разпространението на вируса.

Китайският премиер Ли Къцян посети огнището на коронавируса. Ухан е блокиран, а други китайски градове наложиха забрана за пътуване.

Извън Китай потвърдените случаи са 42, но засега нито един не е завършил фатално.


Какво е коронавирус и какви са симптомите?

Какво е коронавирус и какви са симптомите?

Световната здравна организация (СЗО) предоставя отговори на често задавани въпроси, цитирани от българското външно министерство.