Зачестиха ухапванията от кърлежи във Варна

През последния месец ухапванията от кърлежи във Варна зачестиха. Само за няколко дни помощ са потърсили близо 70 души. Пет от тях са били заразени с лаймска болест. Освен влажното и топло време, причини за това са нередовното косене на тревните площи и ненавременно пръскане срещу паразити.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Деян Овчаров
преди 3 години
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Зрители на БНТ 2 от квартал Младост сигнализираха, че тревата около блоковете и детските площадки, е висока вече метър и те се притесняват от кърлежи.

Жител на Варна
Времето сега е дъждовно, със дни расте тревата, става непроходимо, особено около детската площадка. Трябва да се окоси.
Жител на Варна
Страшно е ! Случвало ни се е да имаме кърлеж, да чакаме в спешното, да чакаме да излязат резултати, неприятно е и струва и пари.

Не трябва да вадим кърлежа сами, казват лекарите.

д-р Анка Баева - началник отдел ” Противоепидемичен контрол”
Имаше указания да се мажат с олио и той сам да излезе. Това обаче застрашава да бъде заразен човека, защото така той се задушава и изпуска отровата си, по-точно соковете , в тази раничка и да зарази човека.

Кърлежът трябва да бъде изследван за болести. Във Варна това може да се направи в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. Важни са и превантивните мерки.

д-р Анка Баева - Началник отдел ” Противоепидемичен контрол”
Хората да се мажат с различни репеленти, когато отиват на пикници, има по аптеките различни. Хубаво е да ходят със светли дрехи, защото кърлежите се виждат”.

Поетапното пръскане срещу кърлежи във Варна започна. Това обаче няма да ги унищожи напълно, а само ще намали тяхната популация.

Топ 24
Най-четени