НОВИНИ

Хиляди ученици се явяват днес на втора матура и външно оценяване по математика

Над 42 000 дванайсетокласници и над 60 000 седмокласници се явяват на изпит. Зрелостниците - на втората задължителна матура, а седмокласниците на Националното външно оценяване по математика, което е и вход за гимназиите. Дванайсетокласниците могат да избират сред 13 предмета като тази година най-много от тях ще се явят на изпит по биология.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:11, 22.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
Още

В 6:50 часа тази сутрин в просветното министерство беше изтеглен Вариант 2 за втората задължителна матура. Тя включва 13 различни предмета. Тази година за първи път всички тези матури са разделени на два или три модула. От просветното министерство коментираха днес притесненията на някои зрелостници на първата матура, че модулите затрудняват по-добрите ученици, които дори да са приключили трябва да изчакват края на модула и не могат да използват времето си за следващия, по-труден модул.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция " Съдържание в предучилищното и училищното образование": "Няма как по друг начин хем да създадем такива условия, че да не се преписва, мисля, че работата по модули не е нова, ние знаете от години я прилагаме в 7 клас пък работата по модули за определено време е нещо, което се прилага и в международните изпити, не сме го измислили ние, надяваме се да намерим оптималния начин, по който зрелостниците да са спокойни".

Най-много зрелостници - над 14 000, ще се явят на изпит по биология, следват английски език и география. Матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история, философия, английски и география са от три модула, а по математика, физика, химия и биология - от два. В столичното 51-во училище матурата е по биология.

БНТ: Защо избрахте биологията? - Най-малкото ще кандидатствам с биология. Молекулярна биология в Софийския.
БНТ: По-добре ли на модули матурата? - Според мене по-скоро не. Според мене по-добре да си имам всичко пред очите, може да се сетя нещо от първия модул пък да се върна да си го поправя.
"Не, определено, не. Защото не можеш после да ги поправиш грешките, които си направил, пък се сещаш след известно време, много е гадно. И те притесняват така повече като че ли".

Тази година за първи път 7 600 зрелостници решиха да не се явяват на втора матура, а да запишат в дипломите си средноаритметичната оценка от двата изпита по професионална квалификация.

В 8:50 часа в просветното министерство беше изтеглен Вариант 3 за изпита по математика на седмокласниците. Те ще решават тест от два модула - първия с 20 задачи с отворени и затворени отговори и втория с четири по-трудни задачи, които отсяват децата за математическите гимназии. Седмокласниците полагат изпита в училищата, в които учат.

Резултатите от матурите ще станат ясни до 9 юни, а на седмокласниците - до 5 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабо земетресение край Девин
Слабо земетресение край Девин
Гражданите на Дупница ще могат да следят подадени от тях документи през интернет
Гражданите на Дупница ще могат да следят подадени от тях документи през интернет