НОВИНИ

От ​БСП настояват за актуализация на бюджета

До края на септември да се актуализира националната стратегия за сигурност, настояват от БСП. На семинар в Боровец парламентарната група на "БСП за България" обсъди с експерти националната сигурност. Социалистите предлагат също актуализация на бюджета, за да се назначат необходимия брой хора и за да се повишат заплатите в МВР и отбраната.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:51, 11.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Необходимо е да се направи стратегически преглед на системата за сигурност. Това трябва да стане до края на септември, за да може предвидените мерки да залегнат в бюджета за догодина, предлагат от БСП. Настояват също да се приемат нови закони за МВР, за отбраната, както и за вероизповеданията като се забрани външно финансиране на религиозните общности.

Според социалистите, сериозните проблеми с недостига на хора и ниските заплати в МО и МВР трябва да се решат с актуализация на бюджета с близо 620 млн. лева. Смятат, че тези пари може да се вземат от излишъка в държавната хазна.

Корнелия Нинова - председател на БСП: С тези минимум суми, които са необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 в МО.

Социалистите приеха и Етичен кодекс, който ще следват депутатите от парламентарната група. С това БСП дава сигнал и Народното събрание да приеме такива правила, посочи Нинова.

А на въпрос трябва ли президентът Радев да освободи секретаря си по правните въпроси Пламен Узунов, заради появили се негови снимки с хитлеристки поздрав, Нинова заяви, че това решение трябва да вземе държавния глава.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Ние акъл на президента Радев не даваме, знаете, това е наша позиция още от избирането му. Нашата политическа позиция като партия остава непроменена от това, което сте чували в последните седмици, че подобни хитлеристки символи и знаци за нас са недопустими.

Социалистите определят като правилен ход решението на президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието за КТБ от юни 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов иска по-голям бюджет за армията
Красимир Каракачанов иска по-голям бюджет за армията
​Ирландският премиер изрази безпокойство от съюз с консерваторите на Тереза Мей
​Ирландският премиер изрази безпокойство от съюз с консерваторите на Тереза Мей