НОВИНИ

Откриват Улица на занаятите във Варна

Улицата на занаятите на Кооперативния пазар във Варна събира най-добрите майстори в града на едно място. В павилионите те ще представят своите творби от керамика, стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство и дърворезба. Занаятчиите са избрани с конкурс, а работилниците са им предоставени безвъзмездно.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Деян Овчаров
19:05, 28.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Петко Петков се занимава с дърворезба повече от 40 години. Досега е работил в малки ателиета, извън централната част на Варна. Според него, Улицата на занаятите, която е на едно от оживените места в града, ще даде шанс на занаятчиите да покажат пред повече хора уменията си.

Петко Петков - дърворезбар”
По хубаво е на Улицата на занаятите, защото има и колеги, по интересно е.Занимавам се, обичам си занаята и не го давам за нищо друго”

Тук занаятчиите ще показват по атрактивен начин изработеното, а посетителите ще могат да влязат в ролята на майстори-дърворезбари, стъклописци, тъкачи.

Палев Мильов - грънчар
”Да си представим пред българите, пред варненци също занаята, да не е само за чужденци, ами и те да се докоснат до занаята”9.07
Галя Николова - тъкачка
”Точно този творческия процес, работата, това което си представяш във фантазията, и след това то започва да се подрежда под ръцете ти.”

Идеята е Улицата на занаятите да привлича туристи и те да посещават не само големите търговски обекти, но и пазарите, както е популярно в много страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки даде съгласие за сваляне на имунитета си
Веселин Марешки даде съгласие за сваляне на имунитета си
Жельо Бойчев: Има безпрецедентен натиск върху президента Радев
Жельо Бойчев: Има безпрецедентен натиск върху президента Радев