НОВИНИ

Президентът определи комисията за изтребителите като опит за трибунал (обзор)

Като опит за трибунал определи държавният глава Румен Радев парламентарната комисия, която ще проучва сделката за купуване на изтребители. Президентът направи разграничение между позициите и действията на премиера Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветано, като каза, че Борисов проявявал държавнически подход и се надява този подход да бъде възприет и от неговата партия.

bnt avatar logo
от Снимки: БТА, Екип на БНТ
18:05, 04.07.2017
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Президентът коментира актуалните въпроси за комисията "Грипен" и отношенията си с ГЕРБ в съдебната палата, където беше разпитан като свидетел по делото за ремонта на МИГ-овете. В изказването си той преплете авиация и политика.

Президентът заяви, че оценява усилията на премиера Борисов за сваляне на напрежението между институциите и в същото време остро критикува заместника му в партията Цветан Цветанов, както и работата на парламента.

Румен Радев - Президент на Република България: Мисля, че това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие. Както виждате и за съжаление огромно на всички нас, този парламент не произвежда закони, а произвежда политически скандали. Твърденията и декларациите на г-н Борисов и неговите действия все по-често противоречат с тези на г-н Цветанов. Аз мисля, че това е един държавнически подход и оценявам усилията на г-н Борисов. Мисля, че господин Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията - това е, че той говори на автопилот, някой друг му задава курса.

Цветанов отговори във Фейсбук - че наистина не е експерт по авиацията, но че депутатите "са длъжни да защитят парите на данъкоплатците, които също не са специалисти в областта. Затова според него комисията "Грипен" трябва да бъде оставена да си свърши работата. А "политическият елит, продължава Цветанов - е добре да слезе от небето и заедно да работят за земните проблеми на българите". По темата за противопоставянето с Борисов - се обръща с думите "г-н Радев, не се пробвайте, други вече се провалиха".

;;

Вицепремиерът Томислав Дончев също отрече да има проблеми в партията.

Томислав Дончев - вицепремиер: Емоциите са обострени, но това не се случва за първи път, а думичката "разкол, разцепление в ГЕРБ" се върти сигурно от 2011-2012 г., съдейки по консолидацията на партията, пък и по резултатите от изборите - такова нещо няма. Не е хубаво, когато политиците коментират конкретни марки на самолети. Това създава впечатлението, че изборът е предимно политически, а той трябва да бъде на експертите по бойна авиация.

По дело, свързано отново с авиацията - за ремонта на МИГ-овете, държавният глава беше разпитван 2 часа и половина при закрити врата. Подсъдим е бившият военен министър Николай Ненчев. Радев обясни, че като командир на Военновъздушните сили, е настоявал пред министъра за три неща - спешни договори с РСК-МИГ за цялостна поддръжка на самолетите, диверсификация за част от услугите с Полша и процедура за нов самолет. Договорът с руската компания бил ключов за оцеляването на авиацията, но вместо него е сключена сделка с Полша за ремонт само на 6 двигатели.

Румен Радев - Президент на Република България: Това е неговата одисея. Той катастрофира категорично с Полша, в същото време отряза доставките от Русия. И накрая авиацията изпадна в пълен колапс. Всеки един самолет в момента, всеки един, и това започна още от лятото на 2015 и се повтори 2016, всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав. Това противоречи на всякакви технически и технологични норми.

На фона на острите думи на държавния глава, че Ненчев е приземил авиацията и коментара му, че смята действията на прокуратурата за напълно оправдани - бившият военен министър и защитата останаха доволни от показанията му.

Николай Ненчев - бивш министър на отбраната: Тезите, които изрази господин Радев, бяха изцяло в моя полза в съдебната зала, струва ми се той изцяло подкрепи тезата, че съм невинен.

Освен президента на заседанието беше разпитан само още един свидетел - неговият главен секретар и бивш началник на щаба на Военновъздушните сили Димитър Стоянов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Не разбирам какво искат да кажат с този протест полицаите
Валентин Радев: Не разбирам какво искат да кажат с този протест полицаите
Седем екопътеки има от Белица до курорта „Семково
Седем екопътеки има от Белица до курорта „Семково"