НОВИНИ

Плевнелиев: В интерес на България са добросъседските отношения на Балканите

В интерес на България е да се запазят добросъседските отношения на Балканите, коментира в студиото на "Денят започва" Росен Плевнелиев - президент на България от 2012-та до 2017-та. По думите му, страната ни има исторически шанс да бъде пътя, по който Европейският съюз ще се разшири. Според него, Македония трябва да влезе в Европа, колкото и да е трудно.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 07.07.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Страната ни няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите. Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран. Това каза в "Денят започва" Росен Плевнелиев - президент на Република България (2012-2017), в началото на коментара си за развитието на българо-македонските отношения.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

Росен Плевнелиев: Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, заяви президентът.

За Плевнелиев подписването на договор с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Той подчерта, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

Росен Плевнелиев: Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България.

За сагата с изтребителите, казусът НДК, стенограмата на КТБ и отношенията ни с Турция - вижте целия разговор с Росен Плевнелиев във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повредена мотриса в столичното метро (ВИДЕО)
Повредена мотриса в столичното метро (ВИДЕО)
Договорът за добросъседство между България и Македония
Договорът за добросъседство между България и Македония