НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Троен шанс за наградата ЛУКС, морето на Марио Жеков, мега хранилище за картини в Ню Йорк, "Джазаница"...

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
12:41, 08.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Три филма с БГ участие са номинирани за наградата ЛУКС. Ще ви припомня, че киноотличието се присъжда от евродепутатите. Законотворците на стария континент ще кажат кой е победителят. Но вече имаме троен шанс – „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – режисьорският тандем вече беше в почетната тройка с филма „Урок”, а сега в компанията на „Белгийският крал” и „Уестърн” .

Мегахранилище за арт творения отвори врати в Ню Йорк. "Арсис" е на принципа фрийпорт или зона за свободна търговия, каквито вече има в Женева и Сингапур. Манхатънските колекционери потриват ръце и запазват места. Специална система за филтриране на въздуха осигурява комфорт на шедьоврите, а системата за защита включва и апаратура за сканиране на ириса на окото.

Художникът, чието ателие беше природата, а няколко десетилетия името му е по-известно в чужбина, отколкото в България – Марио Жеков. Галерия „Нюанс” отдава почит и специално внимание към големия маринист. Повечето от картините в новата изложба се показват за първи път. Морето - със загадъчни нюанси, играта на слънчевите лъчи, величествените планини и още родни открития ви очакват в лятната живописна разходка.

С български ритъм и много настроение „Джазаница” превзема лятната фестивална сцена. Довечера ще огласят A to Jazz Fest, готвят се и за Аполония. Проектът на барабаниста Борислав Петров виртуозно преплита джаза с българския фолклор. Всяка пиеса e с посвещение - Културни различия” - за Теодосий Спасов, който казва, че “има нещо неопитомяемо в българския фолклор, което чужденците никога няма да могат да усетят и разберат”. „ Гагарин” е вдъхновена от барабаниста Стоян Янкулов. За музикантите от Джазаница Людмил Крумов и Димитър Льолев са написани “Право като магистрала” и “Ти си Знаиш, Майна”. Главен герой в музиката на Jazzanitza е неравноделният ритъм и “българския груув”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вековните букови гори в парк Централен Балкан вече са в списъка на ЮНЕСКО
Вековните букови гори в парк "Централен Балкан" вече са в списъка на ЮНЕСКО
Агрономи  изготвят план за растителна защита в съответствие с климата
Агрономи изготвят план за растителна защита в съответствие с климата