НОВИНИ

Планинският отряд от Дупница спаси израелско семейство с 4 деца в планината

Планински спасители от Дупница спасиха от измръзване в планината израелско семейство с 4 деца на възраст между 5 и 13 години.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
18:50, 03.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Сигналът за бедстващото семейство е подаден в Планинската спасителна служба около 23 часа. По най-бързия начин се събирал екип от петима спасители от отряда в Дупница. Благодарение на джи пи ес системата те локализирали мястото в планината, където се намирало семейството. С високпороходим автомобил по черен горски път се придвижили до високата част на планината.

Кирил Чолаков - планински спасител: След около час бърз така преход бяхме при изгубилите си успокоихме ги, облякохме ги защото бяха така поизмръзнали дадохме им водичка нещо да хапнат.
Емил Павлов - планински спасител: Бяха действали според мен адекватно извадили всички възможни дрехи , които бяха облечени бяха се скупчили един друг да се топлят и най-важното след като беше станало тъмно не се бяха движили, а бяха стояли на мястото, където бяха подали координатите си, което ни помогна да ги намериме бързо и лесно.

Децата са открити уплашени с хипотермия, но родителите не са поискали медицинска помощ.

Спасителите казаха, че туристите не са били подготвени за подобен преход. Трябвало е да се върнат обратно след като са се загубили, но е станало тъмно и не знаели накъде да тръгнат. Непознаване на маршрутите в планината и липса на добра екипировка са сред грешките, които често се допускат.

Емил Павлов: Много е важно когато нямат необходимото осветление да не се движат в планината защото дори в райони, които изглеждат обли и безопасни има скални прагове има отвесни участъци където могат да се получат допълнително травмиране и нещата да се усложнят.

Спасителите съветват още на преход в планината хората да тръгват със заредени телефони , храна ,вода и подходящи обувки. И задължително слънцезащитни кремове, защото температурите в планината през лятото са доста опасни и може да се стигне до изгаряния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: Недоверието към работата на парламента расте през юли
"Галъп": Недоверието към работата на парламента расте през юли
Русия към САЩ: Санкциите са обявяване на търговска война
Русия към САЩ: Санкциите са обявяване на търговска война