НОВИНИ

Как защитиха идеята си за черно-белите учебници от издателството?

Вълна от недоволство и обвинения в дискриминация предизвика идеята на издателство да предлага на гимназистите черно-бели и цветни учебници по един предмет с различие само в цената. Родители и учители се обявиха против, омбудсманът ги подкрепи, а образователният министър препоръча на издателството да спре тази кампания.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:20, 31.08.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Полюсни мнения събра идеята за различни учебници - те бяха изразени основно в социалните мрежи. От издателството, което предложи на родители и учители алтернативата, са категорични, че целите им са:

  • да се осигури право на избор на родителите и децата
  • да намалят с повече от 50 % тежестта на учебниците
  • да използват eкологична хартия и така да се спасят от изсичане хиляди дървета
  • да намалят цената с 30 %
  • да осигурят електронен учебник в пакет с всеки черно-бял

И изразяват съжаление, че едно добро начинание е на път да се провали.

Мигновена беше и реакцията на омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че най-важната задача е децата да се научат да живеят заедно и да планират общо бъдеще. Според нея черно-бялото мислене би следвало да е останало в миналото и страната ни да се стреми в образованието към електронни учебници.

Мая Манолова - омбудсман: Децата имат право на равен старт в образованието и държавата е длъжна да го осигури като нормалния начин е семействата, които са в затруднено материално състояние, да бъдат подкрепени достатъчно категорично, така че децата им да се чувстват точно толкова комфортно в училище, колкото и останалите деца. Така че да разделяме децата на бедни и богати, учебниците на черно-бели и цветни е абсолютно неприемливо.

Разделянето на децата чрез черно-бели и цветни учебници е недопустимо - това заяви министърът на образованието.

Той определи като неуместно решението на едно от издателствата да има два вида учебници. Образователният министър е препоръчал на издателството да спре тази кампания и днес е получил уверение, че черно- белите учебници няма да се разпространяват.

Красимир Вълчев-министър на образованието: Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисъла на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност.

И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много ученици купуват учебници на старо, а проблемът е в посланието. Това смятат от Асоциация родители:

Цвета Брестничка - Асоциация "Родители": Образователната ни система не успява да отговори на нуждите на всяко дете. Всъщност родителите, които имат възможност, дават едно паралелно образование на децата си, успоредно на това, което те получават в училище. Съответно тези деца получават по-добри образователни възможности. Това дали учебникът ще бъде отпечатан цветно или черно-бяло няма да реши по никакъв начин проблемите на образованието.

И накрая - докато се води спорът за цвета в учебника, най-важни си остават знанията на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът си спомня за принцеса Даяна
Светът си спомня за принцеса Даяна
Оставиха в ареста задържания шеф на Комисията за защита на потребителите
Оставиха в ареста задържания шеф на Комисията за защита на потребителите