НОВИНИ

От нашите пратеници: Радев се обяви за нова стратегия за мигрантската криза

След вчерашната си реч от най-високата световна трибуна, тази на Общото събрание на ООН, президентът Румен Радев заяви, че бъдещето на организацията е в борбата за предотвратяване на конфликти и за търсене на мирни решения с всички възможни средства на дипломацията. В ООН държавният глава получи подкрепа на най-високо ниво по българската позиция за нуждата от нова стратегия за разрешаване на мигрантската криза. Той отправи и официална покана към президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс за посещение у нас. От Ню Йорк с подробностите специалните ни пратеници Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:07, 21.09.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Президентът Румен Радев получи пълна подкрепа от председателя на Общото събрани на 72 та сесия ООН Мирослав Лайчак за изразената от него визия за ролята, която организацията трябва да играе в предотвратяването на конфликти.

Пред българските медии след срещата Радев каза, че Лайчак се е присъединил и към неговата позиция за нуждата от пълна трансформация на досегашната стратегия за разрешаване на мигрантската криза.

Румен Радев - президент на България: Трябва средствата вместо да се борим да осигурим своята сигурност вътре в Европа и да осигуряваме социална помощ на тези хора вътре в Европа, трябва тези средства все повече да се насочват към тези държави, където са проблемите и конфликтите. Да осигуряваме зони на сигурност, центрове за искане на убежища, но там, да разгръщаме образователни програми и друга помощ, за да може тези хора да не се отдалечават ментално от бъдещето на своите държави.

Тази тема бе акцент и в официалните срещи на вицепремиера и външен министър Есатерина Захариева в ООН с първите дипломати на Ливан и Саудитска Арабия.

Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Общите усилия трябва да бъдат насочени към възстановяване на стабилността в целия регион и да положим усилия.

Колкото и средства да изхарчим вътре в Европа, никога няма да си гарантираме 100 % сигурност бе категоричен президентът Румен Радев.

Фокусът на външнополитеските контакти на българския държавен глава на 72-та сесия на ООН е насочен основно към разширяване на политическия хоризонт на страната ни към държавите от Близкия изток и средна Азия, там където преди сме имали исторически много добри контакти и отношения.

След срещи с президентите на Иран, Узбекистан, с краля на Йордания и много други, Румен Радев подчерта, че в тази посока много ще разчита в бъдеще и на подкрепа от премиера Бойко Борисов, защото, по думите му, само заедно могат да успеят.

Добро послание за България и за бъдещето на стратегическите двустранни отношения Румен Радев е получил от американския президент Тръмп на официалната вечеря дадена от него и съпругата му Мелания за лидерите на дъпжавите членки на ООН.

Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията. Това заяви и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард на среща в Ню Йорк с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. По думите на Милард Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театрален маратон за началото на сезона в Благоевград
Театрален маратон за началото на сезона в Благоевград
Андрей Новаков: Не ме е страх да навлизам в територията за качеството на храните
Андрей Новаков: Не ме е страх да навлизам в територията за качеството на храните