НОВИНИ

​84-годишен мъж от Благоевград осъди банка за дискриминация

84-годишен мъж осъди банка за дискриминация. Христо Пешовски, който е с ампутиран крак и се придвижва само с инвалидна количка, завежда дело срещу банков клон в Благоевград, заради неосигурен достъп за хора с увреждания. Три години по-късно той печели делото.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
20:29, 09.01.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

През 2017 година Христо Пешовски, заедно с дъщеря си, два пъти опитва да влезе в банков клон в центъра на Благоевград. Заради множеството стълби и липсата на рампа не успява.

Вера Кратева, дъщеря на Христо Пешовски: Никой не ни поглежда, никой не ни помогна. Два часа седим отвън на улицата. Всеки те гледа и те отминава и никой не ти помага. И тогава още един път - след две седмици, беше в болницата го бяхме откарали долу, изписаха го и пак решихме да идем да внесем едни пари там, защото там ми е най-удобно с колата. Да не се мъчим да го изкарваме, и пак никой.
Христо Пешовски: Как се почувствах? Като ненормален. Не знам накъде да ходя, що да правя и на кой да се моля да ми помогне. Как се почувствах? Нечовек, нечовек.

След унизителната случка Христо Пешовски решава да търси правата си в съда. Завежда граждански иск за 4800 лева заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение. Вчера разбира, че е спечелил делото.

Вера Кратева: Доволни сме. Точно така трябва да правят всички хора, които не могат. Точно така, даваме урок на всички хора.

Банката е осъдена по Закона за защита от дискриминация да изгради съоръжение за достъп на хората в неравностойно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста единия задържан за убийството на българина в Солун
Съдът остави в ареста единия задържан за убийството на българина в Солун
БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете
БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете