НОВИНИ

​Московски: Осигуряваме безопасността на корабоплаването с Румъния

Безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион ще бъде осигурена чрез предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища. Това ще бъде възможно след подписаното днес споразумение.

bnt avatar logo
от БТА
16:46, 03.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
​московски осигуряваме безопасността корабоплаването румъния

По този начин ще бъде осигурена безопасността на морското корабоплаване и ще бъдат изпълнени европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Чрез парафирането на споразумението се определят процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставянето на план за приемането на кораби в пристанищата от Черноморския регион и осигуряването на тяхната безопасност.

Чрез него се регламентират и принципите на двустранното сътрудничество, както и вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб, с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда. Очаква се обмяната на информация между отговорните институции да бъде значително подобрена, което ще улесни координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

Преди подписването на споразумението министър Ивайло Московски е имал работни срещи с колегите си министри Александру-Ръзван Кук и Лучиан Шова.

Пред тях министър Московски е заявил, че България подкрепя изцяло бъдещо участие на Румъния в мултимодалния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Министрите са обсъдили и напредъка по съвместния за двете страни проект Danube Safety Net, както и темата за поддържането на българо-румънския участък на река Дунав. Московски е уверил своя колега, че в това направление българското правителство води активна политика и до 3 години страната ни ще разполага със съвременна техника за проучване на реката и драгиране на критичните участъци.

Министър Московски е запознал колегите си и с приоритетите на България в сектор "Телекомуникации" за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия пита ЕК защо случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани
Сърбия пита ЕК защо случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани
​Верижна катастрофа на АМ Тракия блокира за часове движението в посока София
​Верижна катастрофа на АМ ''Тракия'' блокира за часове движението в посока София