НОВИНИ

Ръст на туристите в Пловдив

40% ръст на чуждестранните туристи се отчита през последната година в Пловдив. Градът става все по-привлекателна дестинация за посетители и от Арабските държави. Това стана ясно по време на деветата международна среща за туризъм, в която взеха участие над 40 туроператори от 15 държави.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
21:55, 05.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Ръстът на чуждестранните туристи в Пловдив е устойчив през последните години. През тази обаче посетителите са се увеличили драстично. Причината е, че градът ще бъде първата българска европейска столица на културата през 2019-а. Основните групи туристи са от Франция, Германия, Испания и Италия. Пловдив се оказва привлекателен и за румънци и руснаци.

Виделина Гандева – директор на Общинско предприятие „Туризъм“: Все повече се засилва интересът към Пловдив като град на изживяванията и като фестивален център. Център, в който събитията се случват всеки ден, даже и по няколко пъти на ден. Културният календар е все по-богат.

За 2019 година вече има запитвания от туроператори, които искат индивидуален подход към всеки един турист.

Виделина Гандева – директор на ОП „Туризъм“: Което означава, че трябва да си направим един много хубав разчет на хотелската база. Близките дестинации до Пловдив също ще бъдат облагодетелствани и чисто икономически, защото аз смятам, че хотелската база няма да бъде достатъчна.

Туроператорите успешно привличат и посетители от Арабските държави. А пакистанци и индийци имат интерес към манастирите в региона и културното наследство.

Надя Георгиева – туроператор: Основно идват за около ден-два в Пловдив. Имах напоследък едно специфично запитване за тракийското наследство и трябваше тези дни да изготвя програма за гости от Португалия, които се интересуват от траките.

Очаква се през 2019 година над 2 милиона души да посетят Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СМГ отново остана без директор
СМГ отново остана без директор
Дискусия за развитие на региона с изграждането на АМ „Струма“ в Симитли
Дискусия за развитие на региона с изграждането на АМ „Струма“ в Симитли