НОВИНИ

Прокуратурата започва проверки на заведения за наргилета след репортаж на БНТ 2

Върховната административна прокуратура се самосезира след репортаж на БНТ 2 - за употребявани от ученици наргилета, напитки и храни, съдържащи опасни за здравето на децата съставки. В разследването на нашия екип преди две седмици ви показахме, че малолетни пушат цигари и наргилета в закрити заведения, при това в учебно време. Масовите проверки ще се извършват в цялата страна. Целта е да се засили контролът на търговските обекти в близост до учебни заведения.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:49, 05.10.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Прокуратурата е разпоредила незабавни проверки на Агенцията по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция "Национална полиция" в цялата страна за алкохол, цигари, наргилета и тютюневи изделия, които се разпространяват във или близо до учебни заведения. Преди две седмици репортаж на БНТ 2 показа, че малолетни пушат наргиле дори в учебно време в София.

Румяна Арнаудова - говорител на Главния прокурор:
"Той беше един от първите, които провокираха Върховната административна прокуратура да помисли и да вземе съответни мерки. Разпорежда се мащабна проверка на територията на цялата страна, като в нея ще участват регионалните и областните дирекции по безопасност на храните и съответните поделения на МВР, защото целта е да се обхване максимално цялата територия на страната особено в заведенията в близост до учебните заведения."

Гъстите облаци дим в голямото междучасие са се превърнали в мода сред ученици през последните няколко години. След репортерските ни проверки в столични заведения днес екипът ни в Пловдив установи, че на метри от Френската гимназия се намира един от най-известните наргиле барове в града под тепетата, а много от учениците признават, че за част от връстниците им употребата на наргилета е ежедневие.

"Да, доста ученици идват да пушат наргиле."

"Модерно ли е сега сред тийнейджърите?"

"Ами да. Модерно е. Доста деца ходя да пушат след училище, преди училище. Може би да се правят на готини, на по-интересни."

"Главно малките набори много ходят. Всеки ден е пълно."

А масовата употреба на наргилета от деца крие редица опасности, категорични са експертите. От Върховната административна прокуратура заявиха, че са се натъквали на случаи, в които вместо тютюн за наргиле, деца пушат така наречения "весел чай", който е вид наркотично вещество.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
"Върховната административна прокуратура разполага с данни не само за повишена агресивност от страна на децата, но и за влошаване на психичното състояние на децата, защото по-честата употреба на психотропни вещества води до провокация на психични заболявания при децата."

Затова институциите са категорични: употребата на екзотичното изделие от деца трябва да бъде забранено. Дали обаче готвените промени от страна на здравното министерство в три закона - за здравето, за тютюна и за данъците и акцизите, ще бъдат достатъчно ефективни, за да прекратят опасната мода сред тийнейджърите, все още не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха доклада за избора на нов изтребител
Депутатите приеха доклада за избора на нов изтребител
Лъчезар Тодоров: Да се иска оставката на министъра на туризма сега е неуместно
Лъчезар Тодоров: Да се иска оставката на министъра на туризма сега е неуместно