НОВИНИ

Манолова: Ще настоявам за нова директива за уеднаквяване на храните в ЕС

Подадена е петиция в ЕП, за да се приеме законодателсто и да има еднакви стандарти при храните. Това каза Мая Манолова преди срещата в Братислава, посветена на двойните стандарти при храните в ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 12.10.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Мая Манолова, омбудсман: Ще настоявам за нова Европейска директива за производството и търговяия на храни, която да забранява предлагането на храни от един и същи бранд с различно качество и ако не се случи ще започна референдум с 1 милион подписа от няколко европейски страни, за да се защити това право за уеднаквяване на качеството на храните. Защото става дума за печалби на трансграничните компании относно двойните стандарти при храните, понеже цените у нас и на Запад са еднакви, а при нас става дума за храни с по-евтини съставки. Това трябва да спре.

Мая Манолова коментира и борбата си за това граждани да не бъдат съдени, без да знаят.

Мая Манолова, омбудсман: До момента има две важни решения, подобрихме призоваването и се създават гаранции за прекратяване на съдене, без да знаеш. Ще се приключи със залепване на бележки на адрес, ще може и да се плати това, което дължиш, в рамките на производството. След като си уведомен колко дължиш, ще може да го изплатиш в рамките на процеса, без да са се стига до частен съдебен изпълнител. Например ако става дума за 50 лева.

Тя открои, че се търси баланс:

Мая Манолова, омбудсман: Търсим баланс, при дълъг съдебен процес и банката не може да си събере дълга. Трябва да се помисли и за ниските цени при ипотекиране, понеже се продават на минимални цени, а длъжниците остават такива до края на живота си. Трябва да се помисли и колко сметки ще се запорират при малък дълг. Случва се сериозно обсъждане, включи се и Камарата на частните съдебните изпълнители. Правната комисия тази нощ ще приключи с Гражданския процесуален кодекс и другата седмица до вторник ще се приемат промените.

За големите длъжници се намира повече консенсус отколкото за малките, коментира омбудсманът и допълни, че бързането при приемане на промени в сложен процесуален закон може да доведе до грешки. Тя призова депутатите да не прибързват с гласуването на промените в закона относно частните съдебни изпълнители.

Мая Манолова, омбудсман: Когато се приемат текстове, без време за обмисляне, много е възможно да се пробутат лобистки предложения. Няма да нося отговорност за всички допълнителни текстове, аз стоя зад моите 6 предложение, но при неволни и волни грешки при приемане на текстовете не мога да поемам отговорност.

Относно невъзможността на много работници да си получат парите при обявяване на несъстоятелност на предприятието, където работят Манолова отбеляза, че ако няма кой да се заеме, тя ще трябва да заведе съдебен процес, за да ги защити.

Мая Манолова, омбудсман: Никой не иска да се нагърби да започне производство, за да защити работниците да получат парите си, ако и НАП се откаже, ще трябва аз да се нагърбя с това, въпреки че не е работа на омбудсамана. Просто работниците трябва да бъдат защитени от някакъв орган, за да получат парите си от фонд, ако фирмата е обявила несъстоятелност. Има шанс да получат парите си при обявяване на несъстоятелност на предприятието, до 6 заплати ще могат да получат. 250 милиона лева са събрани от работодателите в този фонд, създадени са да подкрепят хората, когато работодателите им фалират, не за сметка на Държавния бюджет.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира на четвъртфинал в Шанхай
Григор Димитров се класира на четвъртфинал в Шанхай
Яворов и сюжетите от последните години
Яворов и сюжетите от последните години