НОВИНИ

Патриарх Неофит освети нов храм в столичния квартал "Лозенец"

Нов храм в столичния квартал "Лозенец" освети българският патриарх Неофит на рождения си ден. В олтара на църквата ще бъде поставен и каменният кръст, издигнат от софиянци през 1878 година в чест на Освобождението, който някога се е намирал на това място. Новият храм в София е посветен на Светия и Живототворящ кръст Господен.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
20:34, 15.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Навръх своя 72-ри рожден ден Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави първата света литургия в новия софийски храм „Въздвижение на Светия кръст Господен“ и пожела.

Неофит - Патриарх български: "Да има такива храмове като този, в който да се молим за благото на нашия народ и на всеки един от нас. "

Интересна история крие местността "Кръста", в която днес се издига новият божи храм. През далечната 1878 година навръх Спасовден софиянци издигнали кръст в памет на загиналите освободителите там. Десетилетия по-късно емблематичният за местността кръст отново е на своето място-в олтара на новопостроения храм.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Лозенчани събраха средства, построиха и това е огромна придобивка за района. Тук около 20 000 души нямаха църква."

Първият камбанен звън на храма се превърна в празник за хората от квартала.

Димитрина Иванова - жител на квартал "Лозенец": "Аз съм родена тук, моите прадеди са родени и живели тук и всички живи се радваме, че най-после кръста си намери мястото."
Десислава - жител на квартал "Лозенец": "Пожелаваме си в България докато съществува този свят да се строят храмове: храмове в душите, храмове и по святата българска земя."

Освещаването на храма става близо две десетилетия след началото на строителството му през 1998г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква коалиция ще сформира Австрия след победа на Себастиан Курц?
Каква коалиция ще сформира Австрия след победа на Себастиан Курц?
Първият български фолклорен фестивал в Палма де Майорка
Първият български фолклорен фестивал в Палма де Майорка