НОВИНИ

Каракачанов: Документни проблеми бавят двигателите за изтребителите

Бунт в авиобаза "Граф Игнатиево" и отказ от носене на бойно дежурство от пилоти не е имало, обяви още веднъж в предаването "Още от деня" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му пилотите по устав са решили да не изпълняват тренировъчни полети. Докато документните проблеми около 10-те нови двигателя за МиГ-29 обаче не бъдат изчистени, те няма да бъдат монтирани на самолетите, беше категоричен Каракачанов.

Александър Марков
от Александър Марков
19:09, 25.10.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Че ги ръчкат, ги ръчкат. Имам предвид, че най-вече всеки един подобен факт се използва за политически спекулации. - Ама отвън какво значи? - Отвън, за съжаление в България, дори когато става въпрос за национална сигурност или за отбраната на страната, опозицията и управляващи продължават да са разделени. Ето това е една стара българска болест, която до нищо добре не ни е довела.

Въздушното пространство на страната се охранява, мисията по Еър Полисинга се изпълнява, категоричен беше Каракачанов.

По думите му има сключен договор за доставка на двигатели - четири нови и шест рециклирани. МО не ги е приело, тъй като има неизпълнение на някои от документалните изисквания по договора. Това е причина ние да не въвеждаме тези двигатели в експлоатация. Дори на новите двигатели има един датчик, който не е доставен и няма как да се лети с макар и новия двигател. Докато тези въпроси не се решат, аз няма да разреша тези двигатели да бъдат приети от МО, защото докато не изясним произхода на тези двигатели и тяхната техническа изправност, те няма да летят, категоричен беше министърът.

Красимир Каракачанов: Проблеми има, но истината, че не е решението, защото вчера като разговаряхме, командирът на базата и неговите колеги не бяха наясно какви са проблемите с новите двигатели, които трябва да бъдат доставени. Проблемите са изцяло документални, но аз съм убеден, тъй като и с фирмата, която е доставчик, се водят разговори интензивно. Проблемите трябва да бъдат изчистени, но аз искам да съм убеден, че двигателите, които ще сложим на нашите самолети, са в изрядност и не рискуваме живота нито на пилотите, нито на гражданите, защото пилотите са смели момчета. Те казват - ние сме готови да рискуваме, да, само че този риск не е оправдан. Ако става въпрос за едно известно време, в което ние трябва да подсигурим нещата, този риск не е оправдан, ние не сме във война.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 години и 6 месеца затвор за адвокат Владимир Елдъров
7 години и 6 месеца затвор за адвокат Владимир Елдъров
Варна от утре става столица на шоколада
Варна от утре става столица на шоколада