НОВИНИ

В село Брежани честваха 170 години от освещаването на храма „Св. Димитър“

Днес е Димитровден. В симитлийското село Брежани честваха 170 години от освещаването на храма "Св. Димитър", който е сред най-старите в Пиринския край. Църквата беше застрашена от разрушаване заради свлачище. Храмът обаче беше спасен със събраните средства от дарения и труда на доброволци.

bnt avatar logo
от Десислава Димчева
19:55, 26.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

На храмовия си празник черквата посрещна миряните с обновен вътрешен интериор. Средства за ремонтните дейности бяха отпуснати от Дирекцията по вероизповедание, община Симитли и много дарители.

Снежана Стоименова: Когато се акумулира добра енергия, когато добри мисли ни обединяват, когато и Господ помага, с толкова малко направихме, толкова много. Чудо!

По време на ремонтните дейности на северната стена на храма, строителите откриват за първи път, стар стенопис на Св. Димитър. Според специалистите той е рисуван в началото на 20 век от майстори зографи от банската школа. Стенописът е уникален, защото изобразява светеца като юноша, заедно с неговите родители.

Отец Яне Неделковски: Специалисти реставратори, които идваха тука и тяхното мнение е, че такава композиция на друго место не са виждали. Самата стенопис не е завършена, там си личи дето е женския образ има нещо запазено.

За храмовия празник беше отслужена Света литургия, водена от митрополит Серафим и с участието на хор „Йоан Кукузел".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Фестивален отпуск
ДРУГИТЕ новини: Фестивален отпуск
Заседанието на Парламента започна с минута мълчание за жертвите в Бургаско
Заседанието на Парламента започна с минута мълчание за жертвите в Бургаско