НОВИНИ

От нашите пратеници: Каталуния обяви независимост, Мадрид и светът реагираха

Каталуния се самообяви за независима. Испанският конституционан съд започна процедура срещу това решение. Испанският премиер Мариано Рахой поиска и получи от Сената правомощия да управлява областта. Брюксел обяви, че нищо не се е променило след решението на Барселона. Съединените щати заявиха, че Каталуния е неделима част от Испания; според НАТО, въпросът трябва да се реши от Испания. В Мадрид започна заседание на кабинета на Рахой. Какво поискаха сепаратистките каталунски депутати и как отговори Мадрид.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:01, 27.10.2017
Чете се за: 01:40 мин.
По света

В денят на кулминтацията в испанската политическа криза улиците са пълни с привърженици на отцепването на Каталуния от Испания. Тази вечер те празнуват, но колко дълго ще продължи празникът, предстои да разберем.

За първи път в историята испанският сенат активира чл. 155 от Конституцията. Тази вечер премиерът Мариано Рахой свика спешно заседание на кабинета, като се очаква още утре да започне прилагането на мерките, които трябва да върнат закнността в Каталуния.

Приоритет на централното правителство е сигурността, така че се предполага, че първо ще се установи контрол върху каталунската полиция.

;

Две паралелни заседания, два вота един след друг. След разгорещен дебат каталунският парламент реши да гласува тайно едностранно обявяване на независимост. Така депутатите биха избегнали криминално преследване.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Граждани на Каталуния, настъпи време когато зависи от всички нас да поддържаме пулса на нашата страна, да пазим мира, нашия граждански дълг и достойнство, както винаги сме правили. Сега е време институциите и народът - заедно и неделимо да изградят народност и общество.

На улицата привърженици на отцепването на Каталуния със затаен дъх брояха всеки глас и реагираха ту с възторг, ту с разочарование.

70 гласа за, 10 против - така местният парламент в Барселона обяви едностранно независимост в отсъствието на депутати от опозицията. Навън пред парламента имаше песни и сълзи.

Монсерат жителка на Барселона: Очакваме този момент от много години. Ние сме репресирани от години от централното испанско управление - особено последните 7 години. Те не разбират нищо от диалог, от пацифизъм. Те не ни разбират, защото ние сме мирни хора.

Реакцията на испанският премиер Мариано Рахой беше незабавна и в туитър той успокои испанците, че правителството в Мадрид ще върне законността в Каталуния. Последва най-логичното според испанското законодателство. Сенатът даде зелена светлина на активирането на чл. 155 за временно замразяване на автономията на Каталуния.

;

Местните медии съобщават, че испанският флаг е свален в два града в провинцията. Едностранното обявяване на независимост не означава обявяването на самостоятелна държава.

В неделя е планиран протест в защита на чл. 155 от Испанската конституция - протест на хора, които искат да бъдат и каталунци, и испанци.

;

214 сенатори гласуваха за мерките на Мариано Рахой, 47 бяха против, а двама се въздържаха. По-рано испанският премиер официално поиска от Сената да отстрани каталунският премиер Карлес Пучдемон.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро.Освен това искаме да отстраним председателя на каталунското правителство.

А по улиците на Барселона привържениците на отцепването знаят, че радостта им ще трае кратко.

Монсерат жителка на Барселона: Те ще дойдат... Полицията на централната власт. Така че ние сме подготвени да защитаваме нашата страна. Защото това, което постигнахме днес не е краят. То сега започва. И ще извървим дълъг път докато станем нормална страна!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затваряме 17 общински сметища до края на годината
Затваряме 17 общински сметища до края на годината
Гласуваха бонуси за магистратите от специализирания съд
Гласуваха бонуси за магистратите от специализирания съд