НОВИНИ

Журналистът от БНТ Цветелина Атанасова издаде книга, посветена на Черно море

В Международния ден на Черно море журналистът от БНТ Цветелина Атанасова представи книгата си "Моето Черно море" пред ученици от Природо-математическата гимназия във Варна. Книгата, разказваща за неочакваните срещи на Цветелина с морските обитатели, е издадена със съдействието на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Министерството на околната среда и водите.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мариана Малева
20:51, 31.10.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Цветелина Атанасова е журналист, който обича да разказва за красотата на подводния свят, но и активно информира обществото за промените, настъпващи в него през последните години. Съвсем не случайно избира Варна за първото представяне на книгата си "Моето Черно море".

Цветелина Атанасова - журналист в БНТ: "Във Варна има много морски хора. Във Варна, региона, на север съм снимала много красиви подводни кадри по крайбрежието. Дойде момента, в който реших, че трябва да го разкажа на по- широка публика. До този момент съм го разказвала чрез филмите си... сега реших да го напиша."

За Цветелина едни от най- красивите морски същества са актиниите. В чисти води те се отличават с наситения си червен цвят. В замърсени, като Варненския залив например, те избледняват и бързо загиват. А замърсяването е резултат на различни причини.

Светлана Пенчева - Дирекция "Планови разрешителни" към Басейнова дирекция: "Това са промишлени предприятия, наличието на пристанищните съоръжения. Това е за Варненския залив, аналогично е положението и за Бургаския."
Василен Щерев - ученик: "Трябва също хората да се стараят да го опазят."

Международният ден на Черно море се чества от 1996 година, когато шест черноморски страни подписват Стратегически план за опазването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежкотоварни коли рушат пътища и къщи в село Нова Шипка
Тежкотоварни коли рушат пътища и къщи в село Нова Шипка
Новите предизвикателства пред ЮНЕСКО
Новите предизвикателства пред ЮНЕСКО