НОВИНИ

Каква ще е съдбата на Карлес Пучдемон?

Днес се очаква да стане ясно дали ще бъде уважено искането за европейска заповед за арест на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон. Вече няколко дни той е в Брюксел и отказва да се върне в Испания, докато не получи гаранция, че срещу него ще се води справедлив процес. За това каква е съдбата на бившия регионален премиер, чуйте повече от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:25, 03.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Пучдемон и членове на кабинета му са обвинени в държавна измяна и злоупотреба с държавни средства заради забранения от Мадрид референдум и последвалото едностранно обявяване на независимост на Каталуния.

Ако европейската заповед за арест пристигне в Белгия, едва ли ще се стигне веднага до незабавно арестуване, защото първо трябва да се произнесе белгийската прокуратура и съд. Едва тогава заповедта отива при полицията и може да се стигне до арест. Юридически процедурата ще отнеме около 2 месеца, обясни адвокатът на Пучдемон, защото не е ясно кога белгийският съд ще одобри европейската заповед за арест.

Не е ясно къде точно пребивава сега Карлес Пучдемон. За сега белгийското правителство, което е в много деликатна ситуация, мълчи, министрите от фламандския националистически алианс не искат по никакъв начин да се изказват за съдбата на Пучдемон. По неофициална информация в момента белгийските политици са доволни, че решението трябва да се вземе от юристите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В средата на ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите
В средата на ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите
Коледният дух вече се усеща по улиците на Лондон
Коледният дух вече се усеща по улиците на Лондон