НОВИНИ

26 % от лекарите у нас са в пенсионна възраст

Повече от 26% от лекарите у нас са на възраст над 61 години. Това сочи проучване на Българския лекарски съюз. Въпреки че са в пенсионна възраст, голяма част от медиците остават на работа, защото няма кой да ги замести.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
06:48, 08.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Доктор Сотир Попатанасов работи в "Пирогов" повече от 40 години. 72-годишният неврохирург изчислява, че е бил дежурен над 7 хиляди пъти. Въпреки възрастта си доктор Попатанасов продължава да дежури и през нощта.

Д-р Сотир Попатанасов - неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов": Ние обичаме да казваме, че всяка нощ, като идваме на дежурство имаме по 30 човека заковани с пирон. Няма начин, защото болницата е такава, че всеки търси помощ тука.

Според доктор Попатанасов до преди 20-тина години неврохирурзите са били около 100, защото специалността е по-трудна и от сърдечната хирургия.

Д-р Сотир Попатанасов - неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов": Tъй като през сърцето може да бъде изолирано, да се включи сърце-бял дроб - апарат и хирурга работи спокойно. Но главата не може да се изключи. Затова неврохирургията е трудна специалност.

Доктор Попатанасов продължава да работи, въпреки че сега интересът към неврохирургията е голям и недостиг на кадри няма. В специалности, като патоанатомия, педиатрия и обща медицина обаче млади лекари почти няма.

Д-р Юлиан Йорданов - Български лекарски съюз: Има колеги, които са по на 75-80 и над 80 години, които в момента практикуват и са много необходими, защото тяхната липса означава закриване или на дадена клиника, или отделение, или на цяла болница.

35% от медиците у нас са на възраст над 51 години. Младите лекари предпочитат да работят в чужбина. Ако ситуацията не се промени след 10-тина година, в страната ще има сериозен недостиг на лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Километрична опашка от ТИР-ове се образува на Дунав мост 1
​Километрична опашка от ТИР-ове се образува на "Дунав мост 1"
Бюджетите на НЗОК и НОИ влизат в пленарна зала
Бюджетите на НЗОК и НОИ влизат в пленарна зала