НОВИНИ

Какво решиха експертите по казуса с "Царските имоти"?

Казусът за имотите на Симеон Сакскобурготски е сред най-обсъжданите теми в последните дни. След като Министерството на правосъдието сформира работна група, а в петък регионалният министър каза, че днес тя ще обяви заключението си - с нетърпение журналистите очакваха днешния брифинг в правосъдното министерство.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:17, 04.12.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Дългогодишният спор - собственост на наследниците на царете Фердинанд и Борис Трети ли са в крайна сметка т. нар. царски имоти, отнети преди 70 години - 1947-ма, е на път да бъде по всяка вероятност разрешен. Този въпрос съпровожда почти целия преход. Още 1998 година Конституционният съд отмени закона за отнемане от 47-ма.

През 2009-та обаче парламентът наложи мораториум Симеон Сакскобургготски да се разпорежда с имотите, докато не се приеме специален закон за това. Такъв закон не се приема вече 8-ма година. Междувременно в Страсбург има заведени 3 жалби от наследниците на Борис Трети по случая. Какво реши работната група?

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Тя приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази посока по причина, че висящите дела са от компетентност на независимата съдебна власт. За решението на работната група съм информирала министър-председателя г-н Борисов, че няма правно и юридическо основание за намеса на изпълнителната власт.

За и против връщането на царските имоти на днес в сутрешния блок на БНТ се изказаха бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и евродепутатът от ВМРО, настоящ коалиционен партньор на ГЕРБ, Ангел Джамбазки.

Ангел Джамбазки - ВМРО, евродепутат: Първият въпрос за нас е морален. Няма как да забравим интервюто, което г-н Сакскобургготски пред "Канал 1" ако не се лъжа. И тогава г-в Сакскобургготски, гледайки честно камерата право в очите многократно повтори, че категорично няма никакви претенции и заяви ясно, че от него това не може да се очаква. Съвсем очевидно нещата не стоят по този начин вече.
Минчо Спасов - юрист, бивш депутат от НДСВ: За мен останаха неизяснени 2 въпроса. Първият е защо през 1947 година държавата ще конфискува имоти, които са без друго държавни според сегашните твърдения? Вторият въпрос е защо през 2001 г. царят ще се връща, за да си върне имотите, които са му възстановени на 31 август 2000 година?

Междувременно стана ясно, че управляващите от ГЕРБ смятат, че всички в парламента - и мнозинство, и опозиция - трябва да решат какво да се прави с царските имоти. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира пред "24 часа", че това е въпрос на консенсус и съгласие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой кръщава циклоните с български имена?
Кой кръщава циклоните с български имена?
Пропаднала настилка и нови дупки след проливните дъждове в София
Пропаднала настилка и нови дупки след проливните дъждове в София