НОВИНИ

Плевен отбеляза с чествания ​140 години от Освобождението си

Честваме 140 години от Освобождението на Плевен. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-78 година градът става известен в целия свят с петмесечните боеве, останали в историята като Плевенската епопея. С тържествена заря-проверка Плевен отбеляза знаменитата дата, а БНТ направи зрителите съпричастни към честването.

Милена Кирова
от Милена Кирова Ирена Николова
21:15, 10.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Победата при Плевен на 10 декември 1877 година е повратен момент във войната. След полудневен кръвопролитен бой, при опита й да пробие блокадата, е пленена 43-хилядната турска армия на Осман паша. Заради значението на града за изхода на войната над 20 улици в целия свят носят името Плевен.

Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей - Плевен:„В хода на Руско-турската война Плевен става център важен стратегически и военен център и задържа хода на войната за няколко месеца, записани със златни букви в историята на Плевен.


;

Честванията в града днес преминаха под мотото „Плевен помни!".

Румен Радев - президент на България: Скъпи плевенчани, обръщам се към Вас с думи на благодарност, защото вие съхранявате спомена за онези кървави дни достойно и с чувство за дълг. Защото Вашият град продължава да бъде истински мемориал на героите.

След тържествената заря плевенчани и гостите на града се насладиха и на 8-минутен светлинно-звуков спектакъл, озаглавен „Падна Плевен! Ден велик!", който пресъздаде най-драматичните моменти от Плевенската епопея, възвестила победния изход на войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нобеловите награди бяха връчени в Осло и Стокхолм
Нобеловите награди бяха връчени в Осло и Стокхолм
Баритонът Владимир Стоянов получи наградата Фалстаф
Баритонът Владимир Стоянов получи наградата "Фалстаф"