НОВИНИ

Каталунските сепаратисти изглежда запазват крехко мнозинство според екзит пол

Силно оспорвани предсрочни избори с рекордно висока избирателна активност в Каталуния. Жителите на областта гласуваха за регионален парламент. Секциите затвориха в 21 часа местно време, а до последно пред тях имаше дълги опашки. Според предварителните данни и екзит половете, общият резултат на сепаратистките партии е достатъчен за мнозинство в каталунския парламент. Вотът беше смятан за своебразен втори тур на референдума за независимост. Темата следят специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
23:02, 21.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Броенето е по-бавно в сравнение с изборите през 2015 година.

Официалните данни до този час сочат за победител при над 41% преброени бюлетини Инес Аримадас, лидер на партия "Сиудаданос". След около час се очаква тя да направи изявление на площада.

На второ място се нарежда коалицията на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон "Заедно за Каталуния" с 22%. След него е Републиканската левица на Каталуния на бившия вицепремиер Ориол Жункерас, който агитираше от килията си в затвора в Мадрид.

Резултатите се менят буквално през минути.

Очаква се Инес Аримада да обяви победа на вота, тъй като е събрала най-голям процент от гласовете. Но тази победа може да се окаже горчива за нея, тъй като общият брой на гласовете, които според екзитполовете ще съберат просепаратистките партии е достатъчен, за да сформират те мнозинство в бъдещия каталунски парламент. Мнозинство макар и крехко, защото екзитполовете сочат между 66 и 70 депутати за просепаратистките формации.

За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата.

Проучванията на общественото мнение преди изборите даваха изравнени позиции на привържениците и противниците на независимостта на Каталуния.

Окончателните резултати се очакват след полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданите печелят изборите за регионален парламент в Каталуния
"Гражданите" печелят изборите за регионален парламент в Каталуния
​Няма незаконно масово подслушване на журналисти, политици и граждани
​Няма незаконно масово подслушване на журналисти, политици и граждани