Първата Коледа за бебета, спасени с апаратура от „Българската Коледа“

Две бебета ще посрещнат първата си Коледа, благодарение на лекарите от Пирогов и апаратурата, дарена от „Българската Коледа“. Двете момиченца са се родили преждевременно. Повече от 2 месеца и няколко тежки операции, децата са готови да посрещнат Коледа вкъщи с родителите си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години
Чете се за: 01:07 мин.
Животът

След 2 месеца операции и реанимация, малката Мария най-накрая ще се прибере в къщи. И ще дари на родителите си най-щастливата им Коледа. Детските хирурзи в Пирогов също ще празнуват с огромно удовлетворение от извършеното чудо. Защото Мария се родила с тежък проблем.

д-р Цветко Георгиев, завеждащ „Хирургия на новороденото“: Още докато се развива в майката се случва инцидент, при който загиват част от коремните органи. След раждането тези деца не биха могли да съществуват ако не се намеси медицината.

Освен да отстранят отмрелите тъкани, лекарите успели за възстановят липсващата дължина на тънките черва. И от няколко дни, Мария за първи път се храни нормално и дори е наддала на тегло.

д-р Цветко Георгиев, завеждащ „Хирургия на новороденото“: Храни се пълноценно за възрастта в рамките на последните 3 дни то наддаде 100 грама.
БНТ: Големи тревоги...
Станка, майката на Мария: О, да! Два месеца и повече, но сега съм много щастлива.
БНТ: Сега ще празнувате първите 100 грама.
Станка, майката на Мария: О да, да! Сега ще празнуваме всеки ден.

Подобна е историята и на малката Лъчезара. Но тя ще попадне в прегръдките на мама и татко след няколко дни. Освен на невероятните умения на хирурзите, Мария и Лъчезара са голям успех и за „Българската Коледа“, с осигурената апаратура.

проф. Надежда Гаврилова, нач. клиника „Детска анестезиология и реанимация“: Често се случва да има страдание по отношение на мозъчното кръвооросяване този апарат ни дава информация именно за това.

Изключително важно, за да реагират веднага с нужната терапия.. За Мария и Лъчезара тук в реанимацията, безценен се оказал и вентилационния апарат за обдишване. Той е специален за възможно най-малките пациенти.

проф. Надежда Гаврилова: Защото в противен случай се нанасят невъзвратими увреди на белия дроб ако апарутарата не е подходящата. Така че за нас беше от голямо значение да имаме такъв апарат.

Доверието на родителите също дава сила на лекарите тук. За да се стигне до днешния ден и този момент.

Ивайло, баща на Мария: Виждате ли че не мога да си сваля зъбите от лицето...
Топ 24
Най-четени