COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Консултативният съвет при президента обсъди сигурността и отбраната

Повече от 4 часа продължи заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност. Темата - ролята на България за сигурността и отбраната в контекста на Българското европредседателство. След заседанието президентът Румен Радев заяви, че председателството на Съвета на Европейския съюз е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България. По думите му е бил отчетен значителният напредък за реализацията на глобалната стратегия на Евросъюза в сферата на сигурността и отбраната.Извън темата на Консултативния съвет участниците са обсъдили и натрупването на тежки престъпления през последните дни.

от Екип на "По света и у нас"
18:08, 09.01.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Участниците в КСНС се обединиха, че е необходимо да бъде подготвена нова Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжени сили на България до 2030 година. Президентът Румен Радев подчерта, че документът трябва да реши проблемите с мотивацията, подготовката, професионалното развитие и оборудването на българските военнослужещи, както и да гарантира ефективен процес на придобиване на нова бойна и обслужваща техника и поддържането на старата. Държавният глава обяви, че приветства приетия от правителството план, според който до 2024 г. средствата за отбрана трябва да достигнат до 2% от БВП.

Румен Радев: Предвид състоянието на нашите въоръжени сили ние стигнахме до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност. Тази всеобхватност и дългосрочност за планиране на нашата отбранителна политика изисква съответно Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с един хоризонт от поне 10 години.

Участниците в съвета се разбраха до 1 юли да се разработи Пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани. Предвижда се също в България да бъде изграден Международен институт за устойчиви технологии и Научен център за Югоизточна Европа. Извън темата на КСНС участниците обсъдиха и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък, обяви Румен Радев.

Румен Радев: Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова е заявила на заседанието, че не е нормално политиците да не вземат отношение по въпроса с убийствата от последните дни.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Това, което се случва последните седмици, е тежък удар по образа на България, особено в началото на председателството, че трябва всички институции да се обединят и да положат максимални усилия това да бъде изчистено, бърза разкриваемост, процес, за да изчистим лицето на България на прага на председателството.

Нинова потвърди, че на 17 януари ще внесат вота на недоверие към кабинета на тема корупция и посочи, че корупция има и в националната сигурност.

Вътрешният министър отговори, че през 2016 година 85% от убийствата са разкрити, а през 2017 година не е разкрито само едно убийство.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Така че МВР системата на държавата в тази посока работи добре.

Шефът на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи, че действително трябва да се търси оптимизиране на работата на всички институции за подобряване на сигурността.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Всяко едно криминално деяние е притеснение и аз съм убеден, че точно това, което постигнахме днес и на КСНС, е да има единна позиция на всички институции, които днес бяха представени на Консултативния съвет. Застанахме в подкрепа на държавните институции, на структурите, които работят за гарантиране на сигурността и аз съм убеден, че ще успеем.

Цветанов обобщи, че президентът е успял да постигне пълен политически консенсус за приоритетите в сферата на отбраната, Западните Балкани и българското председателство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Комисарят по околна среда пред БНТ: Чистотата на въздуха е глобален проблем
Комисарят по околна среда пред БНТ: Чистотата на въздуха е глобален проблем
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна