НОВИНИ

Мая Манолова: Разумното решение за Конвенцията е да се обсъди и обмисли

Според мен изискването е първо да се променят законите и след това да се внася документа и настоях пред правосъдния министър Цецка Цачева да направи именно това, защото гаранциите срещу насилието върху жени се съдържат и в законодателството, което е важно. Това каза в "Още от деня" омбудсманът Мая Манолова, която коментира, че позицията й е обявена публично и тя е да не се пристъпва към ратификация без дебат.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 25.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

За дискусията в СУ тя каза, че огромното ѝ притеснение е разделението на обществото и езикът на омразата, който по думите ѝ противниците и защитниците на конвенцията са успели да вкарат в обществото.

Мая Манолова: Разумното решение беше това, за което аз призовах в моята позиция - да се отложи, да се обсъди, обмисли и да се чуе мнението на Светия синод. Мнението на църквата е изключително важно.

Манолова заяви, че я е подкрепила заради случаите на насилие, в които е била свидетел на насилие.

Мая Манолова: 1 млн. жени са жертви на домашно насилие, но една жена да има, аз ще воювам за нейните права като омбудсман. Независимо дали депутатите ще приемат, или отхвърлят конвенцията, аз ще се борят срещу насилието за внасяне и приемане на промените в законите и за създаване на достатъчен брой кризисни центрове, както се борих в последните две години.

В студиото на БНТ омбудсманът коментира и темата за трудовите правоотношения. "В България има жестока трудова експлоатация, една от които, е неплащането на заплати. Днес бяха гласувани последните промени, които да забранят да се прехвърлят фирми, ако не са си платили задълженията, включително заплати и осигуровки. Инспекцията по труда ще има право да започва такова производство по несъстоятелност от името на работниците при неплатени заплати."

Всички, които имат да получават заплати за последните 3 години след 1 февруари 2015 г., ще могат да го направят, подавайки заявление в териториалното поделение на НОИ и ще бъдат платени сумите от бюджета на фонда. Това каза в "Още от деня" Мая Манолова.

В студиото на БНТ тя коментира още темите за кредитите и двойния стандарт при храните. Тя каза, че на 30 април предстои темата за двойния стандарт да бъде коментирана по време на Българското председателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно шествие в Пловдив срещу застрояването на Пирин
Протестно шествие в Пловдив срещу застрояването на Пирин
Нено Димов: МОСВ няма да оттегли приетите промени в плана за Пирин
Нено Димов: МОСВ няма да оттегли приетите промени в плана за Пирин