НОВИНИ

Борисов - главен модератор на дискусия за бъдещето на Западните Балкани в Давос

На Световния икономически форум в Давос премиерът Бойко Борисов беше главен модератор на дискусия, посветена на бъдещето на Западните Балкани. В нея участваха и лидерите на държавите от региона, както и комисаря по разширяването Йоханес Хан.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:52, 26.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

По-рано през деня главният външнополитически приоритет на страната ни за Европейска перспектива на всички държави от Западните Балкани беше акцент и в срещата на Борисов с бившия британски премиер Тони Блеър в ролята му на директор на основания от него Институт за глобални промени. Двамата определиха излизането на Великобритания от ЕС като болезнено за всички страни в процеса. Борисов изрази очакване, че въпреки Брекзит, ЕС и Великобритания ще останат близки партньори в сферата на сигурността и икономиката, по принципните въпроси на международната политика, а основните права на гражданите на Съюза и на кралството, ще бъдат защитени.

Газовите проекти на територията на страната ни пък бяха акцент в срещата на Борисов с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Shell Андрю Браун. Премиерът посочи, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците. Той запозна Браун и с възможностите, които ще даде за цяла Европа изграждането на газовия хъб "Балкан".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За или против Истанбулската конвенция?
"За" или "против" Истанбулската конвенция?
Чудните пътешествия на Мюнхаузен в чудните рисунки на Борис Стоилов
Чудните пътешествия на Мюнхаузен в чудните рисунки на Борис Стоилов