НОВИНИ

Мария Габриел: Личните данни не са стока

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел заяви, че новият регламент за личните данни на ЕС цели да внесе повече яснота кой може да управлява личните ни данни и по какъв начин. Тя допълни, че се надява в новия бюджет на ЕС цифровите технологии да са приоритетни.

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 04.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

9 от всеки 10 европейци са изразили притеснения за мобилните приложения, които събират личните им данни, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ Мария Габриел. Общият регламент надгражда директивата от 1995 г., допълни тя, като правилата важат за целия ЕС.

Мария Габриел: Личните данни не са стока. Ако искаме да градим доверие в света на новите технологии, това минава през неприкосновеността на личния живот.

Новите правила ще важат и за чуждите за ЕС компании, които оперират на негова територия, заяви Габриел. Благодарение на новия регламент ще има повече информация кой събира данни и по какъв начин ги използва, а съгласието е ключовият елемент в регламента, допълни тя.

Новият регламент влиза в сила на 25 май.

Вижте повече за регламента в репортажа на Тереза Ставрева:

;

Мария Габриел заяви с гордост, че България участва в проекта за европейски суперкомпютър, тъй като страната ни се смята за регионален лидер в областта на тези машини. Тя припомни, че суперкомпютрите могат да извършват редица от важни, но много сложни изчисления в областта на сигурността, здравеопазването и климатологията.

Мария Габриел: Чисто физически този суперкомпютър ще е в Люксембург.

Целта е суперкомюптърът да върне Европа в топ 10 на мощните компютри в света. /// Бюджет означава единодушие, напомни Мария Габриел. Тя допълни, че от новния бюджет на ЕС България ще иска средства за сигурност, миграция, кохезионна политика, селскостопанска политика и политика за отбрана.

Мария Габриел: Няма как да не споделя, че имам лична мечта да видя в новия бюджет на Съюза за първи път отделна глава, посветена на цифровите технологии.

Тя допълни, че цифровите умения и киберсигурността трябва да бъдат важни за европейските граждани.

;

Новият стандарт за мобилен интернет 5G е възможност на Европа да стане лидер в комуникациите, заяви Мария Габриел. Тя допълни, че правилният подход е стандартът да бъде въведен едновременно в ЕС, така че да не се повтарят грешките при въвеждането на сегашния стандарт 4G, който има отлично покритие в градските райони, но не и в селските.

Мария Габриел подчерта, че според нея Истанбулската конвенция е за защита на правата на жените и няма нищо общо с трети пол или еднополови бракове. Тя допълни, че ратифицирането на конвенцията зависи от държавите-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай разкритикува САЩ, че представя Китай като потенциален ядрен противник
Китай разкритикува САЩ, че представя Китай като потенциален ядрен противник
Кои са най-желаните подаръци за празника на влюбените?
Кои са най-желаните подаръци за празника на влюбените?