НОВИНИ

От нашите пратеници: Извънредни мерки за сигурност преди протеста в Атина

Гърците излизат отново на протест за името „Македония“. Полицията въведе извънредни мерки за сигурност преди демонстрацията в Атина. Очаква се над един милион гърци да се включат в митинга с лозунг „Македония е Гърция“. От Атина включваме нашия специален пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:10, 04.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Георгиос Сиакантарис, доктор по социология: Те са обхванати от един необхванат досега ирационализъм. Това не е само гръцки феномен, наблюдава се и в Европа. Виждаме и повишаването на силите на крайната десница. В Гърция трябва този проблем да е решен 92-а година. Една част от държавата е готова да направи този компромис. Тази ситуация е абсурдна. Министърът на външните работи има малка партия, която ще участва в демонстрацията. Той води преговорите за компромиса. Църквата не може да има дума за такива работи и да участва в демонстрации. Не всички, които ще бъдат там, са националисти. Но се страхувам, че са под духа на ирационализма. А той е по-лош от национализма.
;

Митингът е обявен за 14 ч., но още от 10 ч. центърът на Атина пред Парламента е пълен с протестиращи, а на сцената звучат речи и скандирания „Македония е гръцка“. Тук е море от синьобели знамена, жълтото знаме на Византия, знамена със звездата на Вергина и с ликовете на Александър Македонски и Павлос Мелас. Последният е човек, който е поставил началото на гръцката борба за Македония, но се е сражавал както срещу турци, така и срещу българи.

От сцената ще говори легендарният композитор Митос Теодоракис, чийто дом вчера беше нападнат от вандали. Ще присъстват депутати от основната опозиция и лидера ѝ. Организаторите на протеста не го определят като политически, макар че тук ще има известни политици, сред които и бившият премиер Андонис Самарас.

;

Мерките за сигурност са извънредни, площад „Синтагма“ е обграден от полиция.

Паралелно се провежда и демонстрация на крайнолеви анархисти, заради които опасността от сблъсъци е много голяма.

;

Всички тук обаче казват, че националистическото движение взема връх днес. Атина не е виждала толкова голям протест отдавна.

Инерпретация на гръцките чувства ни даде докторът по социология Георгиос Сиакантарис, който обвърза демонстрациите за името на Македония с икономическите трудности, през които преминава Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на кмета на Септември блокира пътя край града
Протест в защита на кмета на Септември блокира пътя край града
Лъвчетата Масуд и Терез заминаха за Холандия, брат им Иван Асен остава тук
Лъвчетата Масуд и Терез заминаха за Холандия, брат им Иван Асен остава тук